Aminoasitlerin Bağırsaktan Emilimi

AMİNOASİTLERİN BAĞIRSAKTAN EMİLİMİ: Proteinlerin sindirilmeleri sonucunda ortaya çıkan aminoasitler hızlı bir biçimde emilirler. Radyoaktif azotla işaretli proteinlerin alımından 15 daKka sonra Önemli oranda radyoaktif amino-asit emildiği deneysel olarak kanıtlanmıştır. Yemekten 30 ve 50 dakika sonra kandaki en yüksek aminoasit düzeyine ulaşılır. Aminoasitle­rin en Önemli emilim yeri incebağırsaktır ve bu olayın aktif yapılı, enerji kullanılarak gerçekleşen bir yapısı vardır. Vitamin Bö ve manganın amino­asitlerin emiliminde önemli görevleri vardır. Bağırsaklardan emilen aminoasitlerin hemen tümüne yakın bir bölümü portal kan yoluyla dolaşıma girerler. Pek az bir bölümü de ba­ğırsaktan lenfatik sisteme geçer. Çeşitli faktörlerin yanı sıra proteolitik en­zimlerinde düşük oranlarda bulunmaları sonucu, besin olarak alman bazı proteinler bağırsaklar­dan emilirler. Bu emilim çok küçük ölçüde de olsa vücudun belirli bir immünolojik duyarlılık kazan­masına neden olur. Sonuçta bazı besinlere karşı allerjik reaksiyonlar oluşur.