Aminoasitlerin Bağırsaktan Emilimi
AMİNOASİTLERİN BAĞIRSAKTAN EMİLİMİ: Proteinlerin sindirilmeleri sonucunda ortaya çıkan aminoasitler hızlı bir biçimde emilirler. Radyoaktif azotla işaretli proteinlerin alımından 15 daKka sonra Önemli oranda radyoaktif amino-asit emildiği deneysel olarak kanıtlanmıştır. Yemekten 30 ve 50 dakika sonra kandaki en yüksek aminoasit düzeyine ulaşılır. Aminoasitlerin en Önemli emilim yeri incebağırsaktır ve bu olayın aktif yapılı, enerji kullanılarak gerçekleşen bir yapısı vardır. Vitamin Bö ve manganın aminoasitlerin emiliminde önemli görevleri vardır. Bağırsaklardan emilen aminoasitlerin hemen tümüne yakın bir bölümü portal kan yoluyla dolaşıma girerler. Pek az bir bölümü de bağırsaktan lenfatik sisteme geçer. Çeşitli faktörlerin yanı sıra proteolitik enzimlerinde düşük oranlarda bulunmaları sonucu, besin olarak alman bazı proteinler bağırsaklardan emilirler. Bu emilim çok küçük ölçüde de olsa vücudun belirli bir immünolojik duyarlılık kazanmasına neden olur. Sonuçta bazı besinlere karşı allerjik reaksiyonlar oluşur.