RENATÜRASYON
RENATÜRASYON: Her protein tipini sentez sırasında belirlenen belirli bir aminoas: bileşimi ve dizilimi vardır. Fakat biyolojik aktivit açısından önem taşıyan etkenler yalnız bunlar değildir. Polipeptit zincirleri arası bağlantılar ve uzaysal dizilimde önem taşımaktadır. Bu bilgilerin ışığı altındayapılan incelemeler göstermiştir ki proteinlerin denatürasyonu sonucunda oluşan aktivitesini yitirmiş moleküler geri dönüşümsüz (irreversibil) bir durumda değildirler. Uygun koşullar oluştuğunda bir renatürasyon olayının varolduğu saptanmıştır.Çok duyarlı biyolojik denge, koşulları içerisinde yapısal Özellik ve biyolojik aktivitelerini koruyabilen protein molekülleri yine yapılarındaki net elektrik yüklü uçlarının bulunması nedeniyle bir elektrik alanda göç ederler. Bu olgudan yararlanılarak ELEKTROFOREZ sistemi geliştirilmiştir. Doğaldır ki değişmeyen bir elektrik alandan sürekli akım geçirildiğinde farklı yapılardaki proteinlerin farklı göçetme hızları olacaktır.Böylece insan serumundaki ya da bir çözeltideki proteinlerin aracaılığıyla olur.Bir proteinaz olan pepsin mide salgısında bulunur.Bu enzim daha çok aromatik yapılı aminoasitlerin (fenil. alanin, tirozin) peptit bağlarını koparır. Pepsinin protein yapılarını parçalaması yavaş bir süreçtir. Besinlerin midede sınırlı bir zaman için kaldıkları göz önüne alınırsa pepsinin protein moleküllerini ancak polipeptit zincirlerine parçalayabileceği açıkça görülür. İncebağırsağa geçen besinler doğal olarak bazı enzimleri de içeren bir karışım durumundadırlar. Pankreastan da çeşitli enzim Öncül maddelerini içeren hafif alkali karakterli bir salgı çıkar. Bu salgı içerisinde bulunan tiripsinojen bir bağırsak enzimi olan enterokinaz yardımıyla aktif tiripsin enzimine dönüşür. Pankreastan salgılanan sıvının alkali karakterde olması nedeniyle asidik karaterli mide salgısı nötralize olur ve sonuçta hafif bir alkali ortam oluşur. Bu da pankreatik enzimlerin etkili olabilmesi için uygun bir ortamdır. Tripsin arjinin ve lizinamino asitlerinin karboksil uçlarıma oluşturduğu peptit bağlarını parçalar. Bağırsak mukozasındaki enzimler de peptit bağlarını koparırlar. Amino peptidazlar serbest amino grubu bulunan aminoasitlerin peptit bağlarım koparırlar. Mide ve bağırsaktaki proteolitik enzimler ardarda gelen etkileriyle besin kökenli proteinler serbest aminoasitlere parçalanırlar.