YAĞ ASİDLERİNİN YIKILIŞI


YAĞ ASİDLERİNİN YIKILIŞI: Daha önce açıklandığı gibi lipaz enziminin etkisiyle yağlar, gliserol ve yağasitlerine hidroliz olurlar. Bu ne­denle yağların yıkılması ya da oksidasyonu yağasitlerinin oksitlenmesi demektir. Yağa-sitlerinin oksidasyonu mitokondri içerisinde oluşur. Bu oksidasyon, ilk olarak yağasitlerinin karboksil grubuna komşu 2. karbonda yani beta-karbon atomunda oluştuğu için beta-oksidasyon denmektedir. Yağasitlerinin böyle yıkıldığı ilk kez 1904 yılında Alman kimyacısı Knoop tarafından açıklanmıştır. Yağasitîeri beta-oksidasyonla yıkılarak iki karbon üniteli asetilkoa’ları oluştururlar. Bunlar da Krebs çevrimine girerek CO2 ve H^O’ya parçalanırlar. Yağasitlerinin yıkılmasıyla oluşan enerji karbonhidratlara göre oldukça fazladır.