LİPİDLERİN SİNDİRİMİ
LİPİDLERİN SİNDİRİMİ: Besinlerle birlikte alınan yağlar ağız ve midede bir değişikliğe uğramadan midenin özel düzeniyle azar azar ince bağırsağa aktarılırlar. Mideden gelen asitli sıvı karışımı, safra ve pankreas sıvısı tarafından nötralize edildikten sonra safra tuzlarının etkisiyle emülsiyonlaşır, yani ince damlacıklar durumuna geçerler. Emülsiyon durumundaki li-pidlere incebağırsaktan salgılanan lipaz enzimi etki ederek gliserol ve serbest yağasitlerine parçalar. Parçalanan bu yağlar (yağasitleri ve gliserol) bağırsak mukoza hücrelerine girerler ve yeniden trigliseritler sentez edilir. Daha sonra 12 karbondan uzun zincirli yağasitlerini içeren trigliseritler (yağlar) lenf yoluyla, 12 karbondan daha kısa zincirli yağasitlerini içeren yağlarsa vena porta yoluyla kana geçerler. Kana geçen li-pidler trigliseridler, fosfolipidler, kolesterol ve serbest yağasitlerinden oluşmaktadırlar. Bu lipidlerin tümüne birden plazma total lipidi denmektedir. Kanın lipid içeriği yaşa. cinsiyete, alınan besin niteliğine ve ırklara göre değişik olmakla birlikte % 600-800 mg arasında değişmektedir. Serum ya da plazmada dolaşan lipidler suda çözünürlüklerinin az olması nedeniyle bazı özel proteinlere bağlı olarak dolaşırlar ve bunlara lipoproteinler denir.