YAĞ (LİPİD) METABOLİZMASI

YAĞ [LİPİD) METABOLİZMASI: Günlük kalori gereksiniminin % 30-40'ı yağların yıkılmasıyla sağlanmaktadır. Yağlar organiz­mada başlıca 5 tür fonksiyon göstermektedirler:

1) Isı kaybına karşı deri altındaki yağlar ısı izolatörü olarak görev yaparlar.

2) Tüm hücre zarlarının temel yapısına katıldıkları için zarların yapısal elementidirler.

3) Birçok doku ve organ­ların etrafını sardıklarından bunları koruyucu olarak görev yaparlar.

4) Steroid karakterdeki hormonlar lipid olduğundan sekonder (ikincil] seks karekterlerini vermekten sorumludurlar.

5) Yıkıldıklarında oldukça bol enerji kaynağıdırlar. Yağlar, karbonhidrat ve proteinlere göre en az iki kat daha fazla enerji oluştururlar. 1 g. yağ oksitlendiğinde 9 kcal, 1 g. karbonhidrat ya da protein oksitlendiğindeyse 4 kcal enerji açığa çıkar. Tipik bir yağasidi olan palmitikasit tam olarak CO2 ve H2O ya oksitlendiğinde 2340 kcal oluşturmaktadır. Fakat bir glikoz molekülünün tam oksitlenmesi ile 686 kcal’lik bir enerji açığa çjkar.