Kızamıkçık – Rubella – Alman Kızamığı
KIZAMIKÇIK – RUBELLA – ALMAN KIZAMIĞI: Kızamıkçık, ateş ve deri belirtileriyle seyreden virüs kaynaklı bir bulaşıcı hastalıktır. Ancak “HAMİLE KADINLARDA GELİŞEN KIZAMIKÇIK, AĞIR GELİŞME ANORMALLİKLERİNE YOL AÇARAK SAKAT ÇOCUK DOĞUMLARINA NEDEN OLABİLİR”. Hastalığın etkeni RNA grubundan “Togavirüs” ailesine ait “Rubivirüs” adlı virüstür.Virüs üst solunum yollarından bulaşmaktadır. Bulaşmadan sonra klinik belirtilerin ortaya çıkmasına değin geçen kuluçka süresi 14-21 gündür. Virüs boğazda, kanda ve dışkıda bulunabilir. Hastanın lenf bezlerinde büyüme görülür. Hastalık Önce ateş, baş ağrısı, halsizlik, konjunktivit gibi ön belirtilerle kendisini ortaya koyar. Sözünü ettiğimiz bu ön belirtilerle kendisini ortaya koyar. Sözünü ettiğimiz bu ön belirtilere erişkin hastalarda daha sık rastlanmaktadır. Çocuklardaki belirtiler deri belirtileriyle birlikte başlamaktadır. Bazı hastalarda kızamıkçık hiçbir deri belirtisi göstermeden başlar, bazılarındaysa kızamıkçığın hiçbir deri belirtisi vermeden kendisini yalnız lenf bezle-rindeki büyümeyle ortaya koyduğu görülmüştür. Deri belirtileri kızarık ya da pembe renkli deri lekeleri biçimindedir. Bu lekeler önce yüzde belirir. Daha sonra boyun ve gövdeye yayılırlar. Bu lekelerin bazıları deriden hafifçe kabarabilirler, 1-5 gün içinde kaybolurlar.Hamileliğin ilk “4 ayında” kızamıkçığa yakalanan kadınların, henüz rahim içinde bulunan çocuklarına hastalık bulaşır. Virüsler plasentadan geçerek çocuğa ulaşır. Bu gibi durumlarda virüs, çocukta çok ciddi bozukluklara yol açar. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
Kalp anormallikleri: Ventriküller arası duvarda delik, patent duktus arteriozus, pulmoner darlık. Göz anormallikleri:Katarakt,kornea bozuklukları, korioretinit göz küçüklüğü (mikroftalmi). Diğerleri: Sağırlık, zeka geriliği, mikrosefali (kafanın küçük oluşu}, pankreatit. Kızamıkçık hastalığının hamile kadının çocuğu için yarattığı ağır tehlikeler düşünüldüğünde, bu gibi vakalarda düşük yapmaya karar verilebilir. Hastalığın daha hafif seyretmesi için hastalara “Gama globülin” zerk edilebilir. Zayıflatılmış canlı kızamıkçık virüsü aşıları, aktif bağışıklık kazandırmak için kullanılabilir. Ancak bu aşıların hamile kadınlara yapılmaması gerekir. Çünkü aşıdaki virüs plasentadan geçip anne rahmindeki çocuğa ulaşabilir.
.
Bulaşma ile döküntünün ortaya çıkması arasındaki kuluçka dönemi ortalama 14 gün sürer, bulaşma ile ateşin ortaya çıkması arasındaki süre kuluçka dönemi olarak kabul edilirse ortalama 10 gün sürer. Bu dönemde belirti görülmez, kimi zaman halsizlik, kırıklık ve akşamları hafif ateş ortaya çıkabilir.
Genellikle sütçocuklannda görülen, döküntülerin çok hafif olduğu ve hastalığın çok kısa sürdüğü kızamık biçimleri de vardır. Çok zayıf ve kötü beslenmiş çocuklarda da döküntüsüz kızamık görülebilir.
Çocuk yatakta mı tutulmalıdır? Nasıl beslenmelidir?
Cevap
Ateşin düşmesinden sonraki ilk haftanın sonuna değin yatakta dinlenmesi iyi olur. Ama genellikle ateş düştükten ve çocuğun iştahı açıldıktan sonra belirli bir hareketliliğe izin verilebilir. Yan sıvı ve besleyici yiyecekler (süt, yumurta, reçel, lapa vb) verilmesi önerilir.
Soru
Genç kızlarda koruyucu kızamıkçık aşısı ne zaman yapılmalıdır?
Cevap
Kadınların doğurma yaşma gelmeden önce hastalığı geçirerek ya da aşılanma yoluyla kızamıkçığa karşı bağışıklık kazanmaları beklenir. Bununla birlikte, gebe kadın çocukluk çağında bağışıklık kazanmış olsa da, hastalarla ve özellikle doğumsal kızamıkçığı olan bebeklerle yakın ilişkiden korunması gerekir. Doğumsal kızamıkçık olgularında virüsün 18 ay boyunca taşındığı unutulmamalıdır.
Soru
Gebeliğin ilk üç ayında kızamıkçık geçiren kadınlarda düşük görülür mü?
Cevap
Evet. Gebeliğin ilk üç ayında kızamıkçığa yakalanan kadınların üçte birinde kendiliğinden düşük olduğu bilinir. Gebe kadına immünoglo-bülin verilerek hastalıktan korunması ya da hastalığın daha hafif geçmesi sağlanabilir; böylece birçok olguda dölütün karşılaşacağı tehlike azaltılabilir. Ne var ki, bazı olgularda sonucun tümüyle olumsuz olduğu unutulmamalıdır.
Soru
KIZAMIKÇIKTA AKTİF BAĞIŞIKLAMA NEDİR?
Cevap
Aktif bağışıklama canlı virüslerden üretilen aşının deri altına şırınga edilmesiyle gerçekleşir. Ardından birkaç hafif belirti görülür. Her iki cinste de bir yaşla ergenlik dönemi arasında uygulanır; gebe kalmayı planlayan kadınlara ergenlikten sonra da önerilir. Kadınlar gebelik sırasında ya da ağır ateşli hastalıklar geçirirken, tümör hücrelerini öldürücü, steroit grubu ya da benzer etkili ilaçlarla tedavi görürken aşı olmamalıdır. Gebe kadın, bağışıklığı olsa da olmasa da kızamıkçıklı hastalarla yakın ilişkiden kaçınmalıdır.