Süt Çocuğun Beslenmesi
SÜT ÇOCUĞUNUN BESLENMESİ:
Süt çocuklarının beslenmesinde değişik programlar uygulanmaktadır. Biz bunlardan birini vereceğiz. Süt çocuğu ilk 2-3 ayında günde 120-150 mi. süt emmelidir. Ayrıca her gün 400 İÜ D vitamini verilmelidir. 6. haftadan sonra da demir verilebilir. Süt miktarı üçüncü ayda 180 mi.’ye çıkartılmalıdır. Çocuk 3-4 aylık olduğunda 180-210 mi., 5-10 aylık olduğunda da 210-250 mi. süt almalıdır. Erken doğan çocuklar 2-2,5 saat aralarla ancak daha az miktarlarla beslenmelidir. 2. ayda her gün sulandırılmış portakal suyu verilebilir. Dördüncü ayda anne sütüne ek olarak süt, un ve şekerden oluşan bir mama hazırlanıp verilebilir. Bu mamanın sabah 10′da verilmesi daha uygundur. Bundan sonraki öğün yine anne sütüdür. Beşinci aydan önce çocuğa verilecek sütün yarı yarıya sulandırılması gerekir. Çocuk altı aylık olduğunda ikinci bir ek besine geçilebilir. Bu bir çorba olabilir. “Yedinci ayda sebze püresine başlanabilir. Beşinci aydan sonra çocuğa et ezmesinin verilmesi yararlıdır. Üçüncü ek besin akşamüstüne doğru bir muhallebi ya da yoğurt biçiminde olabilir. Yumurta sarısı sekizinci aydan sonra, yumurtanın tümü de bir yaşından sonra verilmelidir. Beyin, ciğer, köfte, çay gibi besinler de bir yaşından sonra verilmelidir. İlk dört ayda en uygun beslenme anne sütüdür. Dört aydan önce çocuğa yabancı bir besin maddesi vermememek gerekir. Böyle beslenen çocuklar, ileri yaşlara geldiğinde bunlarda alerji durumlarına daha sık rastlanır.Daha önce de belirttiğimiz gibi süt çocuğunun en iyi besin maddesi anne sütüdür. Anne sütünün hem inek sütüne hem de mamalara göre birçok üstünlükleri vardır.
Anne sütünün % 87’si su, % 1-1,5′uprotein, % 6,5 ‘ukarbonhidrat (laktoz), % 3,5′u da yağdır. Sağladığı kalori 710′dur. İnek sütünde ise % 87 su, % 3,3 protein , % 4,5 laktoz, % 3,5 yağ bulunur. Bu sütün sağladığı kalori 990′dır. Anne sütünde bulunan proteinin % 6O’ı “Laktalbumin”,
A. Çocuk bakımından
1. Çocukta emme refleksinin bulunmaması: Bu duruma doğum sırasında çocuğun zedelenmesi, erken doğum veya bulaşıcı hastalıklarda rastlanmaktadır.
2. Çocukta doğuştan ağız ve dudakta şekil bozukluklarının bulunması
3. Anne sütüne karşı allerji
B. Anne bakımından
1. Meme iltihabı (mastit)
2. Süt azlığı (hipogalaksi)
3. Bulaşıcı hastalıklar
a. Annenin tüberkülozu sütle geçmez. Ancak emzirme sırasında salya ile anneden çocuğa bulaşabilir.
b. Annenin sifilisi (frengi) hamileliğin ilk 7 ayında eğer çocuğa bulaşmışsa çocuk zaten sifilisli olacağından emzirmede bir sakınca yoktur.
4. Annenin habis bir tümöre yakalanmış olması
5. Kalp, böbrek, karaciğer gibi organların ağır yetmezliğe düşmesi
6. Annede psikolojik hastalıklar bulunması