ERİŞKİN DÖNEMİ TÜM HİPOFİZ YETMEZLİĞİ


ERİŞKİN DÖNEMİ TÜM HİPOFİZ YETMEZLİĞİ: Çeşitli nedenlere bağlı olarak hipofiz salgılamasında yetmezlik gelişebilir. Bu yetmezlik erişkin döneminde geliştiği için boyda herhangi bir değişikliğe neden olmaz. Tüm hipofiz yetmezliği, etken ne olursa olsun genel çizgileriyle birbirinin aynı klinik belirtilere yol açarlar.

Hastalığı yaratan nedenleri hipofiz kaynaklı tümörler, kafaya gelen darbeler, menenjitler, öteki beyin tümörleri ve “Sheehan sendromu” olarak sıralayabiliriz. Erişkin dönemi tüm hipofiz yetmezliğini “Sheehan” sendromunu örnek alarak inceleyeceğiz.

“Sheehan sendromu” kadınların doğum sırasında fazla kan kaybetmeleri ya da tansiyonlarının aşırı düşmesi sonucu hipofiz bezinde bir infarktüsün gelişmesine bağlıdır. Hipofiz bezinde infarktüs geliştiğinde artık hormon salgılayamaz, çünkü doku ölmüştür.


Bu gibi anneler artık çocuklarım emzirmezler, çünkü adenohipofizden ‘ ‘Prolaktin” hormonu salgılanamamaktadır. Bilindiği gibi prolaktin .hormonu süt salgılanmasını sağlayan en önemli hormonlardan biridir. Bu kadınlar artık menstü-rasyon (adet) göremezler. Çünkü menstürasyonu başlatan, sürdüren ve “Gonadotropin” denilen (FSH-LH) hormonlar artık salgılanamamaktadır. Bu kadınların gerek koltuk altı gerekse cinsel bölge kılları kaybolur, memeleri ve cinsel organları uf alır. Tirotrop ve adrenokortikotrop hormon salgısı da azalır. Soğuğa dirençsizlik, halsizlik, zayıflama, kalp atışlarında yavaşlama, saçların seyrekleşmesi, derinin incelmesi ve kuruması, uyuşukluk ve cinsel isteklerin azalması gibi diğer belirtiler de hastalık tablosuna eklenir. Çeşitli laboratuvar ve röntgen incelemeleri ve klinik bulgularla hastalığın teşhisi konulabilir. Hipofizin salgılamadığı hormonların vücuda dışardan kazandırılmasıyla hastalık tedavi edilebilir. Eğer hastalığın nedeni bir tümör ise bu tümöre yönelik cerrahi girişimler gerekebilir.