SÜLFONAMİDLER

SÜLFONAMİDLER: Birçok çeşidi bulunan sülfonamidler, sindirim kanalından iyi emilirler. Vücuttaki sülfonamidin yaklaşık % 80′i kanda serbest olarak dolaşırken, ancak % 20 kadarı kanda albüminlere bağlı olarak bulunur. Bu son biçim etkisizdir. İdrarın asitliği arttığında sülfo-namidlerin vücuttan atılmaları azalır. Bu ilaçlar bakterilerin “folik asit” sentezini engellerler. Sülfonamidler zehirli maddeler değillerdir. Ancak bazen anemiye (kansızlık), böbrek taşlarına, kum dökmeye (kristallin) ve allerjik tepkilere yol açabilirler.

Günümüzde çeşitli ve etkili çok sayıda antibiyotik bulunmasına karşın sülfonamidler oldukça sık ve kolaylıkla kullanılan ilaçlardır. Bazı idrar yolları ve sindirim kanalı infeksiyonl arında sülfonamidler özellikle seçilen ilaçlardır. İdrar yolları infek-siyonlarının tedavisinde etkili bir biçimde yararlanılan sülfonamidler şunlardır: “Sülfizoksazol”, “Sülfümetoksazol”, “Sülfaklorpiridazin”, “Sülfi-somidin”.

Sindirim kanalı infeksiyonlarında “Sülfoguani-din”, “Sülsmilsülfatiazol”, “Ftalilsülfatiazol” adlı sülfonamidlerden yararlanılır. Bu sülfonamidler kalıp bakteriler üzerinde etkileri gösterirler.

“Gümüş sülfadiazin” derideki yaralarda ve yanıklarda kullanılan süifonamiddir.