KİŞİNİN ÖZELLİKLERİNE GÖRE İLAÇLARIN ETKİLERİ

KİŞİNİN ÖZELLİKLERİNE GÖRE İLAÇLARIN ETKİLERİ: Bilindiği gibi her ilacın belli bir etki biçimi vardır. Ancak çeşitli kişisel ve dış etkenler, hastanın o ilaca vereceği yanıtı etkilemektedir. Bunun sonucu olarak aynı ilaç, değişik kişilerde bir ölçüde değişik etkiler yaratabilmektedir.

Kişinin özelliklerine göre ilaçların etkileri şöyle özetlenebilir.

Yaş, kişisel bir faktördür. İlaçların kullanım dozları, hastanın yaşma göre belirlenmelidir. Örneğin yirmi ile altmış yaş arasındaki kişiler için normal olan bir doz, yaşı altmıştan yukarı ya da yirmiden aşağı olan kişiler için zehirleyici olabilir. Bu nedenle altmış ile yetmiş yaş arasındaki hastalara normal erişkin kişi dozunun 3/4 ünü, yetmiş yaşından yukarı olan hastalara ise 1/2’sini vermek daha doğru bir davranış olur. Süt çocukları da ilaçlara karşı çok duyarlıdırlar. 3-12 yaş arasındaki çocuklara verilecek ilacın dozu pratik olarak şöyle hesaplanabilir: Yaş x Erişkin dozu

Yaş + 12

İlacı kullanan kişinin vücut ağırlığı da ilaca karşı yanıtın belirlenmesinde Önemlidir. Vücut ağırlığı az olan bir kişiyle vücut ağırlığı çok olan bir kişinin ilaç gereksinimi vücut ağırlığıyla orantılıdır. Cinsiyet faktörü de belli ilaçlara karşı gelişen etkileri belirler.

Kadınlardaki adet kanamaları [menstrasyon) ve hamilelik durumları da birer etkendir. Kişilerin karakter yapısı diğer bir etken olarak sayılabilir. Örneğin sinirli kimselerde uyarıcı ilaçlar daha fazla etki gösterirler. Yorgunluk ilacın, eğer varsa toksin (zehir) etkisini artırır. Kimi kalıtsal özellikler de ilaçlara yanıtı etkilemektedir. Örneğin az da olsa bazı kişilerde penisilin allerjisi gelişebilmektedir. Ortamın ısısı, nemi ve ultraviyole ışınlar kişinin ilaca vereceği yanıtı etkileyebilir.