İLAÇLARIN SUNULUŞ BİÇİMLERİ: İlaç, hekim tarafından düzenlenen ve eczacı tarafından hastaya verilecek biçime getirilen bir ya da birkaç madde karışımıdır. İlaçlar, değişik biçimlerde hazırlanarak hastaya sunulacak duruma getirilirler. İlaç biçimlerini şöyle özetleyebiliriz. 1) “Pastil”; ilaç kendisini taşıyacak olan yapıştırıcı bir maddeyle kalıba dökülür. 2} “Hap”; ilaç bal, pekmez, şurup ya da meyan kökü özüyle karıştırılıp hamur haline getirilir. Daha sonra elle yuvarlaklaştınhp bu hamurdan haplar hazırlanır.
3) “Toz”; (Pulvis) bitkisel ilaçların kurutulup toz haline getirilmesiyle hazırlanır.
4) “Kaşe”; halk arasında güllaç adıyla da tanınır, çeşitli büyüklükte nişastadan yapılmış kapsüllerdir. Jelatinden yapılmış kaşeler de vardır. İlaç bu kaşeler içine konur.
5) “Tablet”; [Komprime) toz haline getirilmiş
Solda yukarıda ve aşağıda: Hareketsiz duruma getirilmiş bir yılanın ağzından zehirin almışı (orta yukarıda]. Diş kanallarından geJen zehir (orta aşağıda) bir billurlaştırma kabında toplanır. Orta ve sağ aşağıda: Karşı zehir serumları, organizmaya önceden giren zararlı bir maddenin etkilerini yok etmek için kullanılan bir panzehirdir. Bu durumda zehir antijen rolü oynar.
Yan sayfa, alt: Eski Mısır’da narın önemli bir yeri vardır. Nar kökünden çıkarılan yağın iyileştirici özelliklerinden yararlanılırdı.
SüsJemeJi ve kulplu eczacı kavanozu fF. Hoffmann – La Roche ve Co. Ltd’nin Tıp Tarihi Koleksiyonu,
ilacın sıkıştırılmasıyla elde edilir.
6) “Draje”; tabletlerin şekerle kaplı biçimlerine denir.
7) “Şurup”; belli oranda şeker ye nane gibi tatlandırıcı maddelerin belli ölçülerdeki suya karıştırılarak, üzerine ilacın eklenmesiyle elde edilen sıvıdır.
“Supozituvar”; vücut ısısında eriyen kakao yağı ya da yapay yağlar içine ilaçların karıştırılmasıyla elde edilir. Vagina içinde kullanılan supozituvarlar jelatin maddesi içine karıştırılırlar ve “Övülen” adını alırlar.
9) “Merhem-Pomat”; çeşitli ilaçların “Vazelin” ya da “Lanolin” yağlarının içine karıştırılmala-rıyla elde edilir. Vazelin yağı deriye işlemez, buna karşılık lanolin deri tarafından kolayca emilir.
10) “Lavman”; rektum yoluyla hastaya ilaç
verilmesini sağlayan madde karışımıdır. Çeşitli lavman tipleri vardır, a] Besleyici lavman ; su, bir miktar glikoz ve elektrolitler içerir, b) Bgşaltıcı lavman; 250 mi.’den az olmamak kaydıyla su ve MgSO^ içerir. Rektumdan verilir. Hastanın bağırsaklarını boşaltmasına yardım eder. c} Tedavi lavman; ilaç 100-150ml.su içinde eritilerek rektum yoluyla hastaya verilir. 1 çay kaşığı 5 cm3′tür, 1 tatlı kaşığı 10 cm3, bir çorba kaşığı 15 cm3 ‘tür, 20 damla ise 1 cm3 eder.