Embriyo

Döllenmiş yumurtaya, geçirdiği ilk aşamalar döneminde verilen ad. Döllenmeden hemen sonra yumurta 2 eşit parçaya, daha sonra da bu parçalar yeniden 2′ye bölünerek 4 hücreye dönüşür. Bölünme böylece sürüp, 8,16,32 hücreli aşamaların sonunda, hücrelerden oluşan bir küme ortaya çıkar.




Bu evreden sonraki aşamalar hayvandan hayvana farklılık göstermekle birlikte, genellikle hücrelerin yapraklar biçiminde katlandığı gözlenir. Embriyo geliştikçe, hücreler özelleşip farklılaşmaya başlar ve deri, karaciğer, sinir gibi farklı dokular oluşur. Embriyo besin gereksinimini ya yumurtadan ya da memelilerde olduğu gibi anneden eten yoluyla ulaşan kandan sağlar. Gelişmekte olan embriyo, hayvanların çoğunda ya annenin bedeninde ya da sert kabuklu bir yumurtanın içinde, enfeksiyonlardan ve mekanik zararlardan korunur. însanda embriyo sekiz haftayı aştıktan sonra dölüt diye adlandırılır; bu aşamada önemli organlarının tümü oluşmuştur.


Embriyonun gelişmesi, türünün kökenini ve evrimini de yansıtır. Sözgelimi insan embriyosu gelişirken balık gibi solungaçlı ve kuyruklu aşamalar geçirir. Daha sonra bu özellikleri yitirir ve dölüt, minyatür bir insan görünümü alır. İnsan dahil, bütün memelilerin embriyoları anne bedeninden alınıp başka bir dişinin bedenine yerleştirilebilir; hattâ aynı işlem, yumurta beden dışında döllendikten sonra da yapılabilir. Embriyonun gelişmesi sesötesi yöntemlerle gözlenip, gelişme bozuklukları doğumdan önce saptanabilir.