TUBAL STERİLİZASYON (TÜPLERİN BAĞLANMASI)


TUBAL STERİLİZASYON (TÜPLERİN BAĞLANMASI): Fallop borularının çeşitli tekniklerle bağlanarak, fallop kanalının bütünlüğünün bozulmasıdır. Böylelikle spermle ovumun birleşerek döllenmesi ve gebelik önlenmiş olur. Kadında fallop boruları bağlandıktan sonra hiçbir yan etki görülmez. Kadın yine dişilik işlevlerini sürdürür. Adet görmeye devam eder, cinsel yaşamı normal olarak sürer.

Dönüşü olmayan bir yöntem olduğundan karar vermeden önce iyi düşünmek gereklidir. Son yıllarda fallop borularının bağlanması işlemi çok basite indirgenmiştir. Basit bir girişim biçimine getirilmiştir. Fallop borularının bağlanarak kısırlık oluşturulması, genellikle doğumu engelleyici bir hastalığın (ağır kalp hastalığı gibi) varlığında uygulanmaktadır. Bu durum ülkemizde yasalarla da belirtilmiştir.


Tüpleri bağlanmış olan bir kadm günün birinde yeniden çocuk sahibi olmak isterse, yine bir operasyonla bu fallop borularının yeniden bütünleştirilmesi gerekir. Bu “mikro-cerrahi” tekniğiyle uygulanan bir operasyon türü olup, ülkemizde sayılı merkezlerde yapılmaktadır. Başarı şansı oldukça azdır.