SPERM BANKASI


SPERM BANKASI: İlk olarak 1953 yılında spermin — 79°C’de dondurulup bir süre böyle saklandıktan sonra, yeniden sulandırılarak kullanılabilmesi kısırlık tedavisine yeni bir boyut kazandırmıştır. Bu yöntem giderek geliştirilmiş ve sonunda çeşitli özellikte spermlerin saklandığı sperm bankaları oluşmuştur. Kan grubu, Rh faktörü, boy uzunluğu, göz rengi, saç rengi gibi Özelliklere göre farklı erkeklerin sağlıklı spermleri alınarak — 79°C’de dondurulur ve saklanır. İstendiği zaman, istenilen özelliklerdeki sperm alınarak, suni dölleme işleminde kullanılır. Bu sperm bankalarında kadının kendi kocasının spermleri de saklanıp, homolog inseminasyon için kullanılabilir. Böyle dondurulmuş spermlerin kullanılmasıyla gebelik oluşturulabilme şansı yaklaşık olarak 1/3′tür.

Bankada saklanacak olan sperm alındıktan sonra, oda ısısında sulanması beklenir ve aynı oranda koruyucu maddeyle karıştırılır. Koruyucu maddede yumurta sarısı, glikoz, antibiyotik gibi elemanlar bulunur. Bu karışım mikropsuz ampuller içine konarak, ağzı kapatılır ve dondurma işlemine geçilir. Oda ısısından + 2 dereceye kadar dakikada 1 derece soğutulur, bundan sonra — 20 dereceye kadar ise dakikada 5 derece soğutulur. — 79 dereceye kadarsa dakikada 10 derecelik bir hızla soğutularak özel buz dolaplarında saklanır. Görüldüğü gibi spermi dondurma işlemi özel bir teknik gerektirmektedir.


Böyle dondurulmuş bir sperm kullanılmak istendiği zaman, dolaptan çıkarılır,37 derecelik su banyosunda sulanana kadar beklenir. Sulandıktan sonraysa bir mikroskop altında incelenerek, spermlerin özellikleri incelenir ve istenilen özel-likteyse yarım saat içinde kullanılır. Her suni döllemede 2 ampul dondurulmuş sperm kullanılır.