BAĞIŞIKLIK OLAYININ KISIRLIK ÜZERİNE ETKİSİ


BAĞIŞIKLIK OLAYININ KISIRLIK ÜZERİNE ETKİSİ: Son yıllarda, kısırlık nedenlerinden birinin de bağışıklık mekanizmasına ilişkin olduğu anlaşılmıştır. Burada erkeğin spermiumları bir yabancı madde (antijen) gibi etki ederek, kadın vücudunda bu yabancı maddeye karşı savunma maddeleri {antikorlarının oluşmasma yol açmaktadır. Bir başka biçimdeyse erkekte, kendi sper-miumlarına karşı bu olaylar oluşabilmektedir. Görüldüğü gibi bağışıklık mekanizması iki yolla kısırlığa yol açabilmektedir.

1. Erkekte bağışıklık maddelerinin oluşması: Erkeğin spermiumlarına ya da meni içeriğinin diğer elemanlarına karşı bizzat erkekte bağışıklık maddeleri oluşabilmektedir. Bunun sonucunda da bu bağışıklık maddeleri, cinsel birleşme sırasında menideki spermiumları hemen etkilemekte ve spermiumların dölleme yeteneğini bozmaktadır. Erkeğin daha önce geçirmiş olduğu üreme organlarına ilişkin iltihaplar ya da genital organların yaralanmaları bu tür bir bozukluğa yol açabilir. Bu durum oldukça ender görülen bir kısırlık nedenidir.


2. Kadında bağışıklık maddelerinin oluşması: Erkeğin spermiumları bazı kadınlar tarafından yabancı bir madde olarak yorumlanmakta ve bunlara karşı savunma maddeleri oluşmaktadır. Kadında oluşan bu bağışıklık maddeleri, kadmm kan dolaşımında bulunur ve rahim ağzına, rahim ağzındaki müküse, endometriuma (rahim iç zarına), fallop borularına ve fallop borularının salgısına geçerler. Buralarda bulunan bu bağışıklık maddeleri ise spermiumlara rastladıklarında onu etkisiz duruma getirmekte ve kısırlığa neden olmaktadır. Bu durum erkeklerde görülen bağışıklık tipinden daha sık görülmekle birlikte yine de ender kısırlık nedenlerindendir.