GEBELİK KOŞULLARI


GEBELİK KOŞULLARI: Bir kadının gebe kalabilmesi için aşağıda sıralanan olaylar aksamadan oluşmalıdır. Aşağıdaki olayların bir arada uyum içinde gelişmesi gebelikle sonlamr. Bu faktörlerden birinin aksaması durumunda ise gebelik engellenecektir. Örneğin fallop borularının kapalı olmasıhalinde ovum ile sperm birleşmeyeçek ve döllenme olamayacak, dolayısıyla da gebelik oluşmayacaktır veya kadın yumurtlamadığın-dan. sperm dölleyecek ovum bulamayacağından yine gebelik engellenecektir.


1. Cinsel birleşme sırasında erkek tarafından, va-ginaya yeteri kadar sağlıklı ve normal sperm bırakılmalıdır.


2. Vaginaya bırakılan bu spermler, yeteri kadar rahim ağzındaki müküsü geçerek rahim içine ulaşmalıdır.


3. Rahim içinden yollarına devam eden spermler, fallgp borularına geçebilmelidir.


4. Kadın yumurtlamalidir, yani yumurtalığından dişi döl hücresi (ovum] atılmalıdır (oviüasyon).


5. Atılan bu ovum fallop borularından birinin içine girebilmeli ve yoluna devam edebilmelidir. Ovum yaklaşık olarak 24 saat kadar canlılığını koruyabildiğinden ve her adet devrinde bir tane atıldığından, bu nedenle her kadın ancak ayda 24 saat kadar anne olabilme şansına sahiptir.


6. Fallop borusunun karın boşluğu tarafından gelen “ovum” ile, fallop borusunun rahim boşluğu tarafındaki bölümünden gelen “sperm” birbirleri ile buluşabümelidir. Yani fallop boruları açık olmalı, ovum ile spermin birleşmesini engellememelidir.


7. Ovum ile spermin buluşmasında, sperm ovumu dölleyebilmelidir, yani ovumun içine girebilmelidir.


8. Döllenen ovum bir engelle karşılaşmadan normal olarak yoluna devam ederek rahim boşluğu içine ulaşmalıdır.

9. Rahim boşluğu içine gelen döllenmiş ovum, yerleşebileceği uygun bir ortam bulmalıdır.


10. Ovumun rahim iç duvarına (endometrium) yerleşmesiyle başlayan gerçek gebelik dönemi normal süresini tamamlayarak doğum ile sonlanmalıdır.


Soru


Gebelikte hangi böbrek hastalıkları görülür?


Cevap

Gebelikte birbirinden bağımsız iki olayın üst üste gelmesiyle ortaya çı­kan idrar yollan hastalıkları yaygındır. Gebeliğin daha çok hastalığı ağırlaştırıcı etkisi olduğu düşünülür; gebelikten önce fark edilmejjebilen bu hastalıklar, glomerüller (kılcal damar yumağı) ve borucuklar başta ol­mak üzere bütün boşaltım sisteminin yükünün artmasıyla belirgin hale gelir.

Gebelikte görülebilen böbrek hastalıkları akut glomerülonefrit, kronik glomerülonefrit, nefrotik sendrom ve boşaltım sisteminin öteki hastalık­larıdır.





Soru


Gebeliğin multipl sklerozu ağırlaştırdığı düşünülür; bu hastalarda gebelik mutlaka sonlandırılmalı mıdır?


Cevap

Son zamanlarda gebeliğin bu hastalar için büyük tehlike oluşturduğu görüşü biraz azalmıştır. Gebelik sırasında hastanın genel durumunda ve sinir sistemi belirtilerinde genellikle bir iyileşme olursa da, doğumdan sonra be­lirtiler yine alevlenir. Alevlenme kalıcı değildir, zamanla gerileyebilir. Bu nedenle, multipl sklerozda gebeli­ğin mutlaka sonlandınlması gerekmez; bununla birlikte alevlenmeyi izleyen aylarda gebe kalmaktan kaçınma­lı, gebelik mutlaka hekimin görüşü alındıktan sonra planlanmalıdır.