DOĞUŞTAN ANORMALLİKLER VE YAKIN AKRABA EVLİLİKLERİ


DOĞUŞTAN ANORMALLİKLER VE YAKIN AKRABA EVLİLİKLERİ: Doğuştan anormallikler 1 yaşın altındaki çocuk ölümlerinin Önemli bir bölümünden sorumludur. Annenin hamileliği sırasında kızamıkçık geçirmesi ya da röntgen ışınlarının etkisi altında kalması ya da bazı ilaçlar kullanması gibi dış etkenler çocuklarda doğuştan anormalliklere yol açabileceği gibi, çocuğun ailesinden devraldığı kalıtsal özelliklere bağlı olarak da doğuştan anormallikler gelişebilmektedir. Doğuştan kazanılmış böyle anormallikler, genellikle doğumdan hemen sonra ortaya çıkmakta, fakat bazen de yıllar sonra kendini göstermektedir. Bu konuda ülkemizin en büyük sağlık sorunlarından biri olan yakın akraba evlilikleri karşımıza çıkmaktadır. Teyze, amca, hala çocukları arasındaki evlilikler gibi, yakın akraba evliliklerinde bir ailenin bireylerinde sakatlığa yol açabilecek kalıtsal yüklerin, doğacak çocukta toplanmasıyla çocukta doğuştan anormallikler ortaya çıkabilir. Diğer bir deyişle herhangi bir sakatlığa yol açabilecek genler, tek tek bireylerde azınlıkta ya da etkileri bastırılmış durumdayken, böyle bireylerin evlilikleri sonucu bebeklerinde bir araya gelebilmekte ve etkili olarak anormalliğe yol açabilmektedir.

Bu olasılıkların önlenmesi amacıyla yakın akraba evliliklerinden kaçınılmalıdır. Karı kocanın yakın akraba olduğu durumlarda, eşler bir çocuğa


sahip olmadan önce bir doktora ya da bir üniversitenin kalıtımla ilgilenen bölümüne başvurmaları yararlıdır., Ancak,»kültür ve ekonomik nedenlere dayanan yakın akraba evlilikleri konusunu toplum olarak bilimsel gerçekleri göz önünde tutarak yaklaşmasını öğrenmemiz gerekir. Çünkü ülkemizde yakın akraba evliliği nedeniyle sakat doğmuş insanların sayısı azım-sanmayacak düzeylerdedir.