DOĞUMUN BAŞLADIĞINI GÖSTEREN BELİRTİLER


DOĞUMUN BAŞLADIĞINI GÖSTEREN BELİRTİLER: Bir gebelik normal süresi olan 280 gününü tamamlamadan da, beklenmedik bir zamanda örneğin 7 aylıkken erken doğumla sonlanabi-lir. Bu nedenle gebe bir kadının, doğumun başla-dıını gösteren belirtileri bilmesi ve bu belirtilerden bir veya daha fazlasını hissettiğinde bir doğum kliniğine başvurması gerekir.


1. Kasıklarda hissedilen, düzenli aralıklarla gelen ağrılar,


2. Ağrılar zamanla giderek hem daha şiddetli olur ve hem de sık aralıklarla gelir. Örneğin başlangıçta 30 dakika aralıkla gelen ve 15-20 saniye süren ağrılar, giderek 10-15 dakika


arayla gelir ve 30-40 saniye sürer.

3. Doğum ağrıları, diğer ağrılardan farklı olarak ağrı kesici ilaçlarla ve istirahat etmekle azalmaz.


4. Bu ağrılara ek olarak makatta dolgunluk hissi veya ıkınma hissi de mevcutsa, doğumun iyice yakın olduğunu ifade eder.


5. Nişan (işaret) gelmesi: Rahim ağzını gebelik boyunca kapatan müküs tıkacının kanlı, sümük gibi peltemsi bir leke olarak gelmesi.


6. Suların gelmesi: Bu su kesesinin açıldığını ifade eder ve akıntıdan farklı olarak bol miktarda genellikle bir fincanı dolduracak kadardır.


7. Kanama: Beklenen doğum tarihine yakın günlerde görülebilen kanamalarda derhal istirahat etmeli ve mümkün olduğu kadar hareket etmeden bir kliniğe başvurmalıdır.