Yalancı Gebelik


HAYAL EDİLEN (YALANCI) HAMİLELİK -PSEUDOCYESIS: Menopoza giren bazı kadınlarda ya da hamile kalmayı çok isteyen bazı kadınlarda yalancı hamilelik gelişebilmektedir.


Bu gibi vakalarda hamileliğin tüm öznel [örneğin iştah sapmaları, bulantı, halsizlik) bulguları gelişir, karın gaz ve / veya yağ birikmesiyle büyüyebilir. Bazen adet bile kesilebilir. Memelerde hamilelikle ilgili değişiklikler gelişebilir. Ancak adından da anlaşılacağı gibi olay gerçek bir hamilelik olmayıp, hayal edilmiş olan bir hamileliktir. Gerçek bir hamilelik olmadığı halde, bir kadında hamilelik belirtilerinin görülmesidir. Şiddetli çocuk arzusu olan kadınlarda rastlanır. Böyle aşırı çocuk arzusu olan bir kadında, adet görülmemesi, bulantı, kusmalar, aşerme ve karnın büyümesi gibi gebelik belirtileri bazen doktoru bile yanıltacak kadar gerçek bir gebeliği andırır. Bu durumda 9 ay süreyle kendisini hamile sanan ve 9 aylık hamile bir kadın görünümünde kadınlar vardır. Böyle kadınların gerçek hamile olmadıkları yapılan tetkiklerle ortaya çıkarılabilir.

Bu kadınlar gebe olmadıklarını öğrendiklerinde karınlarındaki şişlik yavaş yavaş inmeye ve diğer belirtiler de kaybolmaya başlar. Karınlarının gebelik olmadığı halde hamile gibi şişme göstermesi, burada yağ dokusu ve sıvı toplanması sonucudur. Yalancı hamilelik tamamen psikolojik kökenlidir. Bu tür kadınlarda genellikle aşırı bir çocuk arzusu vardır. Böyle normal bir hamilelik süresi boyunca kendini hamile sanan kadın.doktor muayenesi ile hamile olmadığını anladığında bir şaşkınlığa uğrar, adeta yıkılır. Gebe olmadığını anlayan kadında tüm hamilelik belirti ve bulguları hızla kaybolur. Böyle kadınlara psikolojik açıdan yardımcı olmak gereklidir.