YUMURTLAMA (OVÜLASYON) BELİRTİ VE BULGULARI: Ovülasyon sırasında güvenilir olmayan, fakat oldukça pratik iki belirti gelişir. Bulgulardan biri “Mittelschmerz” denilen ve ovülasyonun görüldüğü tarafta karın alt bölgesinde bir ağrının gelişmesidir. Bu ağrı ovülasyon sırasında peritonun uyarılmasından kaynaklanır.
Bu iki bulgunun güvenilir olmadığını yineliyelim.
Ovülasyon olayının gerçekleştiğini düşündüren daha güvenilir bazı laboratuvar inceleme yöntemleri de vardır. Örneğin ovülasyondan önce rahim boynundan alınan mukus salgısı oldukça saydam, yapışkan ve elastiktir. Kuruduktan sonra mikroskopla incelendiğinde eğreltiotuna benzer bir görünüm gösterir. Buna “Ferning” denir ve mukusun yapısındaki sodyum kloritin fazla olmasından kaynaklanır. Mukusun bu özellikleri vücuttaki ovülasyon öncesi “östrojen hormonu” egemenliğini yansıtır, yani ovülasyon olmamıştır. Progesteron hormonunun egemenliği yoktur. Ovülasyon sonrasında mukusun yukarıdaki Özellikleri kaybolur.
Ovülasyonun gerçekleştiğini düşündüren güvenilir bir bulguysa endometriumdaki (rahim içini örten özel mukoza tabakası) bazı özel dokusal değişikliklerdir. Bu değişiklikler korpuz luteumdan salgılanan progesteron “hormonuna bağlıdır. Kandaki progesterondüzeyinin saptanması ya da idrar içinde atılan “PregnanedioF’ adlı hormonun saptanması (pregnanediol; progesteronun kimyasal bir yakınıdır) da ovülasyonun gerçekleşmiş olması üzerine fikir verir.
Beynin “Adenohipofiz” adlı yapısından salgılanan ve ovulasyonun hemen öncesinde kan düzeyi çok yükselen “Luteinizan Hormon” (LH) adlı hormonun kandaki yoğunluğunun ani bir yükselme göstermesi çok yakındaki bir ovülasyonu düşündürecek olan en güvenilir laboratuvar incelemelerinden biridir.