ERGENLİK (OLGUNLUK – BULUĞ – PUBERTA)

ERGENLİK (OLGUNLUK – BULUĞ – PUBERTA): Çocukluk döneminin sona ermesi ve yetişkin olma yolundaki gelişmeler ergenlik, olgunluk, buluğ dönemi adını alır.Tıpta buna puberta ya da adolesans denir.


Kız çocuklarında 9-10 yaşlarında başlayan ergenlik dönemi, erkek çocuklarında daha geç olarak 12-14 yaşlarında başlar. Kız çocuklarında ergenlik dönemi 16 yaşına kadar sürer, gelişimin ta-mamlanmasıysa 18 yaşında son bulur. Bu dönemde görülen en Önemli belirtiler kız ve erkek cinsiyet farkının belirmesidir. Kız çocuklarının memeleri büyümeye başlar, koltukaltı ve cinsel organ bölgesinde kıllanma başlar, cinsiyet organları gelişir ve adet görmeye başlayarak, genç kız olurlar.

Ergenlik Döneminde Yaşanan Duygusal Değişiklikler


Kız çocuklarında ergenlik dönemine ilişkin gelişmeler, ilk adetin görülmesinden yaklaşık 1 yıl kadar önce başlar ve ilk adetin görülmesinden 1-3 yıl sonraysa hemen hemen tamamlanır. Bu ergenlik dönemi gelişmeleri hipofiz bezi tarafından salgılanan Folikül uyarıcı hormon (FSH) ve Luteinizan hormonunun (LH) etkin bir düzeye yükselmesiyle başlar. Bunların artışı yumurtalıklardan östrojen hormonun salgılanmasına yol açar. Bu östrojen hormonu da, üreme organlarının olgunlaşmasını ve kadınsal yapının özelliklerinin oluşmasını sağlar. İlkin memelerde bir tomurcuklanma başlar, hafif bir kabarıklık belirir, koltukaltı ve pubis kılları ortaya çıkar. Vücuttaki yağ dokusu omuz ve kalçalarda toplanır.


Böylelikle omuz ve kalçalarda kadınlara özgü yuvarlak hatlar oluşur. Bu gelişmeler sürerken, kız çocuğunda hafif bir vaginal akıntı görülür ve bundan da yaklaşık 6 ay kadar sonra ilk adet görülür. Yukarıda kısaca belirtilen fizyolojik ve dış görünüme ilişkin değişimlerle birlikte psikolojik olarak da “çocukluk dönemi” sona erer ve “genç kızlık dönemi” başlar.