DİJİTAL GRUBU KALP İLAÇLARI


DİJİTAL GRUBU KALP İLAÇLARI: Steroid grubu bazı organik maddeler ve bunların glikozidleri, kalbin biyoelektriksel etkinliği ve kasılabilme gücü üzerine etkilidirler. Bu maddeler kalbin, özellikle kasılabilme gücünü artırmaktadırlar. Bu glikozidlerin çoğu “Dijitalis purpura” “Dijitalis lanata” ve “Strofantus gratus” adlı bitkilerin yapraklarından elde edilmektedirler. Kalp üzerine etkili bu glikozıdlere topluca “Dijital” denilmektedir. Yukarıda belirttiğimiz bitkilerden elde edilen glikozid çeşitlerinin başlıcaları şunlardır:


Dijitalis purpura’dan : Dijitoksin


Digoksin Dijitalis lanata’dan : Deslanosid


Lanatosid C

Digoksin


Strofantus gratus’dan : Oubain Dijitaller kalp kasının kasılabilme gücünü artırarak, yetersizliğe düşmüş olan bir kalbin daha da güçlü ve verimli çalışabilmesini, damarlara daha kan pompalayabilmesini sağlarlar. Bu ilaçlar yetersizliğe düşmemiş bir kalp kasının da gücünü artırırlar. Fakat kalbin damarlara pompaladığı kan miktarını artırmazlar. Dijitaller kalp kası hücreleri içindeki kalsiyum iyonunun çoğalmasına neden olduklarından, kalbin kasılabilme gücünü çoğaltırlar. Kalp yetmezliğinde ise, kalp kasındaki bazı metabolik olaylar kalp kası hücresindeki kalsiyum miktarmı azaltmaktadır. Dijitaller, “Atrioventriküler nodülde” atriumdan ventriküllere doğru yayılmakta olan kalbin biyoelektriksel uyarılarının ventriküllere doğru geçişini geciktirir. Kalbin kasılma sayısını azaltır, vagus sinirinin kalp üzerindeki etkisini çoğaltır. Kalp glikozidlerinin, yani dijitallerin hangi durumlarda ve hangi hastalıklarda kullanılmaları gerektiğini şöyle özetleyebiliriz;


1) Dijitaller, kalp yetmezliği vakalarında önemle seçilen ve kullanılan ilaçlardır.


2) Kalp atriumundan kaynaklanan, anormal-hızlı biyoelektriksel boşalmaların baskı altına almmalarmda ve bunların ventriküllere geçişlerinin azaltılmasında kullanılırlar. 3) Kalp hastası olan, fakat kalp yetmezliğine girmemiş- olan hastalarda yüksek tansiyon (hipertansiyon) geliştiğinde ya da bu hastaların herhangi bir cerrahi girişime alınmaları gerektiğinde ya da hastaların ağır bir infeksiyona yakalanması halinde Önlem olarak dijitaller kullanılabilir.


Deslanosid, digoksin ve oubain, böbrekler tarafından metabolize edilip, vücuttan atılırlar. Buna karşılık dijitoksin, karaciğer tarafından metabolize edilip vücuttan atılır. Karaciğer işlevleri bozuk olan bir hastaya dijitoksin, böbrek yetmezliği olan bir hastaya ise diğer üç dijitalin verilmemesi daha doğru olur. Çünkü metabolize edilip vücuttan atılamayan ilaç, vücutta birikip, “Dijital zehirlenmesine” yol açabilir. Tabloda dijitallerin bazı özellikleri belirtilmiştir.