DİSSEKAN AORTA ANEVRİZMASI

DİSSEKAN AORTA ANEVRİZMASI: Disse-kan. aorta anevrizmasında, aortanm media tabakası, yani orta tabakası, damarın belli bir bölgesinde uzunlamasına olarak yırtılıp ikiye ayrılmaktadır. Media tabakasının yırtılmasınla ortaya çıkan aralığa ise aorta kanı hücum etmektedir. Birçok vakada aortamn en iç tabakasından ^ yani intima tabakasından yırtık olan media tabakasına kadar ulaşan bir delik de bulunmaktadır. Damar duvarına sızmış olan kanın bu delikten girdiği sanılmaktadır. Dissekan aorta anevrizması tablosunu damarın bu bölge­sinden geçen yatay bir kesitle düşünecek olursak, damarı adeta bir çiftenin namlusuna benzetebi­liriz. Çiftenin namlu deliğinin biri gerçek aorta deliğine uyarken, diğeri de dissekan aortanm yırtılmış ve içi kan dolmuş olan deliğine uyar.

Bazı vakalarda ise ikiye ayrılmış olan media tabakasının bir üst bir de alt ucunda, intima tabakası deliği bulunmaktadır. Bu gibi vakalarda aorta-kanın bir bölümü, üstteki intima deliğinden medianm yırtılmış olan bölümüne girer ve bir miktar ilerledikten sonra alttaki intima deliğinden tekrar aorta daman boşluğuna döner. Hastalığın kesin nedeni bilinmemektedir. Media tabakasında bir dejenerasyon bulunmaktadır,. Buna hipertansiyon (yüksek tansiyon) eşlik ettiğinde, tehlike artmaktadır. Marfan sendromu, gibi durumlarda aorta disseksiyonuna daha sık rast­lanmaktadır. Dissekan aorta anevrizması vakalarının % 7O’i çıkan aorttan % 25′i ise göğüs aortasından kaynaklanmaktadır.

Buralarda başlamış olan olay, aortadan doğan diğer büyük atardamarlara da uzanabilmektedir. Dissekan aorta anevrizması, kendisini aniden ortaya çıkan ve olayın geçtiği bölgede duyulan çok şiddetli bir ağrı ile ortaya koyar. Çoğu hastalar içlerinde birşeylerin yırtıldığını hisset­tiklerini söylerler. Bilinen en güçlü ağrılardan bi­ri, dissekan aorta anevrizmasının ağrısıdır. Bu ani, yırtılma olayıyla hasta bayılabilir. Hastanın tansiyonu (kan basıncı) yüksek bulunur. Vakaların % 80′i ilk 48 saat içinde kaybedilmek­tedir. Aorta anevrizmasınla tedavisi kesinlikle cerrahidir. Anevrizma bölgesinin çıkartılıp yapay damar takılması yoluna gidilmektedir. Bundan başka “Fenestrasyon” denilen bir yöntem de uygulanabilmektedir. Bu yöntemde anevrizmanın üst bölgesinde intima deliği bulunup da, alt bölgesinde intima deliği bulunmayan vakalarda, anevrizmanın alt bölgesinde cerrahi olarak bir intima deliği açılmaktadır. Böylece üst delikten medianın yırtık katları arasına girmiş olan kanın, alt delikten yeniden aortanın gerçek damar boşluğuna geri dönmesi için yol açılmaktadır. Bunun sonucu olarak da bazı vakalarda yırtığın iyileştiği görülmektedir.