SİGARA VE ATHEROSKLEROZ

SİGARA VE ATHEROSKLEROZ: Sigara dumanı ile alman nikotin, kanın yağ miktarında yükselmeye, kan basıncında yükselmeye, kalp atış sayısında artışa, kalbin her bir kasılışında damarlara gönderdiği kan miktarında artışa, bunlara paralel olarak kalbin oksijen gereksiniminde belli bir artışa, buna karşılık kanın karbonmonoksit miktarında neden olduğu artış ile de kanın oksijen taşıyabilme yeteneğinde belli bir düşüşe neden olmaktadır. Bütün bu değişikliklerin sonucu olarak kalp, daha çok yorulmak fakat hak ettiği oksijeni yeterince bulamamak gibi bir sorunla karşılaşmaktadır. Bu ise kalbin çalışması ve yeterliliği üzerinde olumsuz bir etki

yaratmaktadır. Nitekim sigara kullanan kişilerin, sigara kullanmayanlara oranla iskemik kalp hastalıklarından ölme (örneğin, miyokard infark-tüsii) oranlarının 70 kat daha fazla olduğu gösterilmiştir.

Sigara ile vücuda giren karbonmonoksit, kanın oksijen taşıyabilme yeteneğini düşürdüğünde, oksijen miktarı düşük olan kan, atardamarların duvarlarında oksijen azlığının neden olduğu bir zedelenme yaratmaktadır. Damarın zedelenmiş olan bu bölgesine ise kan lipidleri birikmekte ve atheroskleroz olayı gelişmektedir.