KALPKATETESİZASYGMUVEANIİOGİA-Fİ


KALPKATETESİZASYGMUVEANIİOGİA-Fİ: Bükülebüsn, içi delik ve genellikle plastikten (özel bir plastik maddeden) yapuımş, ince -czua bir hortum bacaktaki ya da koldaki büyük bir toplardamara sokularak, bn damar boyunca kalbe doğru ilerletilir. Katetsr denilen bu hortum, bacaktaki bir toplardamardan sokulmuşsa ./; rı kava inferior yoluyla, koldaki bir toplardamara sokulmuş ise, vena kava süperior yoluyla sağ atriüma; oradan da atrioventriküler delikten geçirtilerek” sağ ventriküle kadar uzatılabilinir. Katetere damarlar ve kalp içinde bu yolculuk yaptırılırken, her adım özel bir röntgen aygıtı yardımı ile seyredilir.

Kateter denilen özel bir hortum aracılığı ile gerçekleştirilen bu olaya “Kateterizasyon” denilmektedir. Kateterizasyon sağ kalp için yapılabildiği gibi, sol kalp için de yapılabilir. Ne var ki sol kalbe ulaşmak için bacaktaki “Arteria femo-ralis”i ya da koldaki “Arteria brakialis”i kateterin giriş yeri olarak kullanmak gerekmektedir. “Arteria femoralis giriş kapısı olarak kullanıldığında, kateter kalbe doğru itilirken “Arteria iliaka eksterna” “Arteria iliaka komunis” ve “Aorta”yı geçip sol ventriküle ulaşır. Koldaki “Arteria brakialis” giriş kapısı olarak seçildiğin-deyse, kateter, “Arteria brakialisi” “Arteria aksillaris”i ve “Arteria subklavia”yı (sağda trunkus brakiosefalikusu da) geçip sonunda aortaya ve buradan da sol ventriküle ulaşır. Kateteri, dahasonra sol atriuma kadar uzatmak olasıdır.


Kateter denilen hortumun içi boş olduğundan, ulaştığı yerlerden kan örnekleri emilebilir ya da kateterin içinden özel bir boya maddesi gönderilerek, bu maddenin kalp ve kalp damarları içindeki dağılışı özel bir röntgen aygıtının yardımıyla izlenebilir. Kateter yardımıyla damarların içine özel bir boya maddesinin zerk edilip, damarların röntgende görülebilir duruma gelmelerinin sağlanması olayına “Anjiografi” denilmektedir. Böylece vücutdaki birçok damarın adeta haritası çıkarılabilmektedir. Bu sırada damardaki bazı hastalıkların da teşhis edilebilme olanağı doğmaktadır. Kalbin koroner damarlarının anjiografisine “Koroner anjiografi” denilmektedir. Kateter yardımıyla damarlar ve kalp odacıkları içimdeki basıncın da ölçülmesi sağlanmaktadır. Kalbe kadar itilen kateterlerden boya maddesi verilerek, doğumsal kalp hastalıklarının bazıları teşhis edilebilmektedir. Örneğin “înteratrial septal defekt1′ denilen bir doğumsal kalp hastalığında, sağ ve sol atrium arasında olmaması gereken bir delik vardır. Sağ atriuma ya da sol atriuma kateter ile özel boya maddesi zerk edildiğinde, bu boya maddesinin sağ atriumdan sola ya da tersi bir yöne gittiği özel bir röntgen aygıtının yardımı ile görülebilir. Bu durumda “Interatrial septal defekt” hastalığı doğru teşhis yönünden büyük bir kanıt kazanmış olur. Kateterizasyon yoluyla, beyin, böbrek, karaciğer ve bu gibi daha pek çok organ ve dokunun damar haritaları, yani anjiogramları çıkartılıp, eğer varsa bazı hastalıklar teşhis edilebilmektedir.