PERİKARD: Perikard, kalbi dışardan saran iki yapraklı bir zardır. Dıştaki yaprağa “Fibröz perikard”, içtekine ise “Serözperikard” denilmektedir.
Kalbten çıkan atardamarlar perikardı, kalbten 8 cm. uzakta, kalbe gelen toplardamarlar ise kalbten 3 cm. uzakta delerler. Fibröz perikard bağdokusunun elastik ve kollagen liflerinden zengin bir dokudur.
Seröz perikard ise aslında iki yapraklı bir zardır. Kalbin dış yüzüne tutunmuş olan içteki yaprağına “Lamina viseralis” denilmektedir. Seröz perikar-dın dış yaprağına ise “Lamina parietalis” adı verilmektedir .Laminaparietalis fibröz perikar-dın iç yüzüne tutunmuştur. Lamina parietalis ile fibröz perikardın birlikte oluşturdukları yapıya “Dış perikard” da denilmektedir. Seröz perikar-dra sözünü ettiğimiz lamina viseralis ile lamına parietalis yaprakları arasında bir boşluk bulunur. Bu boşluğa “Perikard boşluğu” denilmektedir. Perikard boşluğu içinde ise 25 mi. kadar sıvı bulunur. Bu sıvı kalbin kasılma ve gevşeme hareketleri sırasında, perikard zarlarının birbiri üzerine kolayca kaymalarını sağlar. Perikardın, yani kalp zarının iltihaplanması olayına “Perikardit” denilmektedir.