Beyin Sarsıntısı (Kommosi Serebri)

BEYİN SARSINTISI (KOMMOSİ SEREBRÎ):


Başa doğrudan ya da dolaylı olarak ulaşan darbeler, beyin sarsıntısına yol açabilmektedirler. Örneğin bir trafik kazasında başın bir yere çarpması doğrudan darbe niteliğini taşırken, kıç üstü düşme sonucu oluşan darbenin mekanik olarak başa yansıması da dolayh darbe niteliğini taşımaktadır.

Beyin sarsıntısı teşhisinin konulabilmesi için bilinç kaybı ve unutma bulgularının hastada saptanması şarttır. Unutma, hastanın bilinç kaybı dönemini içereceği gibi, bilinç kaybından önceki dönemi içerebilir. Unutma dönemi uzadıkça hastanın durumunun da o oranda ağır olduğu kuşkusu güç kazanmalıdır. Bulantı, kusma, baş dönmesi, baş ağrısı, solunum bozukluğu, kan basıncı ve nabız değişiklikleri vücut ısısında düzensizlikler gelişebilir. Hastalarda çoğunlukla halsizlik ve bir durgunluk hali gözlenir. Bilinç geri geldikten sonra durgunluk, halsizlik, bulantı-kus-ma bir süre daha varlığını korur. Vücut ısısı ük saatlerde düşük bulunabilir. Eğer hastada kafa içi basınç artışıyla ilgili bulgular varsa, vakaya çok daha dikkatle yaklaşmak gerekir. Yetişkin hastalar geceyi huzursuz, çocuk hastalarsa uykulu geçirirler. Hastalar ikinci gün ağız yoluyla beslenmeye başlayabilirler. Üçüncü gün tamamen toparlanabilirler. Eğer hastalar ilk hafta içinde hızla düzelmişlerse bu, hastanın geleceği açısından çok olumlu bir gelişmedir. Eğer bir haftalık süre içinde yeterli bir iyileşme olmamışsa, hasta üzerindeki araştırmaların derinleştirilmesi gerekir.


Beyin sarsıntısında ilk günlerde kesin yatak istirahati yapılmalıdır. Hasta kendisini iyi hissettiğinde, bir yardımcıyla ayağa kalkıp biraz gezebilir. Hastanın durumu düzeldikçe yatma ’süresi kısaltılır. Hasta kendisini ne kadar iyi hissetse de, iki hafta kadar bir dinlenme dönemini tamamlaması gerekir. Bu süre içinde yavaş yavaş normal fiziksel yeteneklerini kazanmaya başlar. Beyin sarsıntısı geçirmiş olan ya da kafasına ciddi bir darbe yemiş olan herkesin doktor kontrolüne götürülmesinde yarar vardır.