Kas Tümörleri
KAS TÜMÖRLERİ:
Kas tümörlerini
I- Primer kas tümörleri
II- Sekonder kas tümörleri olarak iki ayrı grupta incelemek uygun olur.
A) Rhabdomiyom: Ender görülen ve miyoblastlar-dan oluşan bir tümördür. Tek ya da birkaç tümör bir arada görülebilir. Tümörler yassı, yuvarlak, tümsekli vb olmak üzere çok değişik biçimler alabilir.
B) Rhabdomiyosarkoma: Büyük zarar veren öldürücü, fakat çok ender görülen bir tümördür. Tümör, çoğunlukla kaslarm derin katlarına yerleşmıiş ve çevredeki dokulara sıkıca yapışmıştır. Elle yapılan incelemelerde tümörün çok değişik biçimler alabildiği anlaşılır. Tedavi için tümörün çevresindeki sağlam kas parçalarıyla birlikte kesilip atılması gerekir. Ameliyat sonrası ışın tedavisi yapılabilir.
C} Miyoblastoma: Bu tümörün kaynağı konusu tartışılmaktadır. 1,5 cm çapında, sarımtırak ya da gri renklidir. Miyoblastomalarm organizmaya fazla zarar vermediği kabul edilir. D) Kaslara destek olan dokulardan oluşan tümörler: Kaslara destek olan dokulardan, kas damarları ve sinirlerden oluşan bu çeşit tümörler çoğunlukla iyi huylu yalnız bölgesel şişliklere ve komşu dokulara baskıya neden olurlar. II- Sekonder kas tümörleri: Kaslar içinde çok zengin bir damar ağı olmasına karşın vücudun başka bölgelerinden gelen tümör hücrelerinin kaslarda metastaz yapmaları sık görülen bir olay değildir. Ancak kaslardaki metabolik ve kimyasal ortamm, bir başka deyişle kasılmalar sırasında damarların daralması ya da kapanmasının böyle bir metastazı önlediği söylenebilir. Kötü huylu ve kas dokusu dışında oluşmuş tümörler ancak doğrudan doğruya yayılmayla komşu olan kas liflerine atlayabilir.