Baskı Yaraları

BASKI YARALARI: Dolaşım bozukluklarına bağlı kas hastalıklarının en önemlisi, sürekli yatakta yatma zorunluluğunda kalan paraplejik-ler ve uzun süre ağır hastalıklara tutulmuş olanlardaki baskı yaraları ve kas nekrozlarıdır. Baskı yaraları, hareketsizlik nedeniyle yumuşak dokuların deri ve kaslarının kemiklerle sert yatak arasında sürekli baskı altmda kalması sonucu oluşur. Bu olgu deri ve kaslarda iskemi ve zamanla nekroza neden olur. Tedavi edilmeyen hastalarda bu gibi yaralar zaman geçtikçe büyür. Özellikle sivri kemik çıkıntılarının yatağa değen yerlerinde bu tür yaralar oluşur. Baskı yaraları sırtüstü yatanlarda sakral bölgede, yüzüstü yatanlarda spina iliaka anteriorlarda, yan yatanlarda trokanterler üzerinde, oturanlarda da tübero-sitas ilişkiler üzerinde açılır.

TEDAVİ: Baskı yaralarının oluşmasını engelemek için yatalak hastaların sık sık her saat başı yatak içerisindeki durumlarının değiştirilmesi gerekir. Döndürülerek pudrayla baskıya uğrayan yerlere ovalayarak masaj yapılır. Özel balsamlı spreyler kullanılarak çeşitli infeksiyonlara karşı önlem alınır.


Bir bölgede sürekli baskıyı azaltan, özel havalı yataklardan yararlanılır. Yaraların temiz tutulmasına özen gösterilir. Genel ve yerel tedaviler yapılır. Sivri kemik çıkıntıları kesilir. Yaralar dikilerek yaklaştırılır ya da kapatılır. Yerel olarak, sistemli bir biçimde morötesi uygulaması yararlı sonuçlar verir.