Gırtlak Hastalıkları Belirtileri

GIRTLAK HASTALIKLARI BELİRTİLERİ:


Gırtlağın (larinks) birçok işlevi bulunmasına karşın bunlardan üçü çok önemlidir. 1] Gırtlak soluk alma sırasında açılarak havanın akciğerlere gitmesini sağlar. Aynı işlem soluk verirken de yinelenir.

2) Üst solunura yollarına havadan başka yabancı bir cisim ya da tahriş edici bir gaz kaçtığında, gırtlak kaslarının refleks olarak kasılması sonucu gırtlak boşluğu kapanır ve yabancı cismin ya da tahriş edici gazın soluk borusuna ve akciğerlere kaçması engellenmeye çalışılır. 3] Gırtlak, insan sesinin kaynağını oluşturur. Çeşitli gırtlak hastalıkları sırasında yukarıdaki işlevlerden bir ya da birkaçının bozulması sonucu gırtlak hastalıklarının belirtileri ortaya çıkar. Gırtlak kaslarında gelişen felçler ya da gırtlakta oluşan iltihaplar, allerjiler ve tümörler gırtlağı daraltıp nefes darlığına (dispne), solunum sırasında ıslık gibi bir sesin çıkmasına ve göğüs kemiğinin üst sınırı ile boyun arasındaki çukurcuğun (Fossa jugularis) soluk alma sırasında içe çökmesine neden olur.


Gırtlağın tam felci durumunda ise, gırtlak gerektiğinde darahpkapanamaz.Böylece gırtlağa kaçan yabancı bir cisim öksürükle dışarı atılamayıp soluk borusuna ya da akciğere geçer, bu olaya “Aspirasyon” denir. Aspirasyon sonucu akciğerlerde iltihap gelişebilir. Buna “Aspirasyon zatürresi” (Aspirasyon pnömonisi] denir. Gırtlakta gelişen iltihaplar, ödem, tümör ve felçler ses kısıklığından (disfoni) ses çıkaramamaya (afoni) kadar giden ses bozukluklarına neden olabilirler. Gırtlağın tam felçleri ya da “Psikonöroz”larda afoni gelişir. Gırtlak kanseri ya da tüberkülozunda ses kısıklığına ek olarak yutma güçlüğü ve ağrı gibi belirtilere de sık rastlanır.