ORTAKULAK-KAVUM TİMPANİ: Orta kulak şakak kemiği içinde bulunan 6 duvarlı bir boşluktur Bu boşluğun ön-arka çapı ve yüksekliği 15 mm , genişliği ise 6 mm kadardır. Orta kulağın dış yan duvarının büyük bir bölümü, kulak zan tarafından oluşturulur.
Ön duvar “Tuba odutiva” denilen ve orta kulak boşluğunu yutağın “Nazofarinks” denilen ve burun boşluğunun arkasına rastlayan bölümüne açılan kanalın ağzı bulunmaktadır. Bu kanalın iç yüzü mukoza ile örtülüdür. Tuba odutiva aracılığıyla orta kulak içindeki basınç atmosfer basıncına eşitlenir.
Tuba odutivanın nazofarinkse yakın bölümünün mukozasında lenf yapılan çoğalarak “Tonsilla tubarius” denilen bir bademcik oluşur. Tuba odutivaya kulak ya da nazofarinksten ulaşan iltihabi bir olay, kanalın mukozasında Ödeme (şişme) yol açarak buranın tıkanmasına neden olur. Tuba odutivanın tıkanmış olduğu durumlarda hasta, o taraftaki kulakta bir tıkanıklıktan, dolgunluktan söz eder. Tuba odutiva 36 mm uzunluğundadır.
Orta kulak boşluğundaysa “Fenestra vestibuli” ve “Fenestra koklea” denilen iki ayrı delik bulunur. Bunlardan ilki iç kulağın “Vestibulum” adlı yapısına, ikincisi ise “Koklea” denilen yapısına açılır. Fenestra koklea denilen deliğe üzengi kemiğinin (Os stapes) bir bölümü girmiştir. Orta kulağın arka duvarı şakak kemiğinin “mastoid selüller” denilen gözenekleriyle birleşir.
Orta kulak içinde birbiriyle arka arkaya eklemleşmiş üç kemik bulunmaktadır. Bu kemiklere “îşitme kemikçikleri” denilmektedir. İşitme kemikçikleri dıştan içe doğru şöyle sıralanmışlardır: “Çekiç” [Os malleus), “Ors” (Os inkus) ve “Üzengi” (Os stapes). Çekiç kemiği bir ucuyla kulak zarına, diğer ucuyla da örs kemiğine dokunmaktadır. Örs kemiğiyse diğer ucu ile üzengi kemiğine dokunur. Üzengi kemiğiyse diğer ucundaki bir düzlükle orta kulağın iç duvarında bulunan fenestra koklea adlı deliğe girmiştir. Ses dalgalarının titreştirdiği kulak zarı’bu titreşimleri sırasıyla çekiç, örs ve üzengi kemiklerine iletir. Üzengi kemiğinin fenestra kokleaya giren bölümü kendisine iletilmiş olan titreşimlere uyarak ileri geri hareketler yapar ve bu titreşimleri iç kulakta bulunan ve işitme işleviyle ilgili asıl yapılardan biri olan kokleaya ulaştırır.