NEKROZ


NEKROZ: Canlı bir organizmada hücre ve dokunun patolojik ölümüne nekroz denir. Hücre ölümünden bir süre sonra çekirdekte erime ya da parçalanma, sitoplazmada dejenerasyon ve erimeler saptanır. Nekrozu yapan etkenin gücü, süresi ve hücrelerin etkene karşı duyarlılığı nekrozun büyüklüğünde rol oynar. Nekrozu yapan başlıca etken iskemi, yani kanlanma bozukluğudur .Damarı tıkanarak ya da kesilerek kanlanması bozulan organda nekroz kaçınılmazdır. Atom bombası ve röntgen ışınları hücrelerde iyonlaşma yaparak nekroz oluşturur. Travmalar hücreleri parçalar. Isı değişmeleri (yanma ve donma) ile zehirler ve bazı mikroplar sık rastlanılan nekroz nedenleridir.

NEKROZLU İLTİHAP: İltihap bölgesinde nekroz Ön plandadır. Ülser ve kavern başlıca türleridir. Ülserde, deri ve mukozada epitel örtüsü ile birlikte derin tabakalar nekrozlaşır ve erir, yerinde bir çöküntü kalır. Doku nekrozu derin dokulara inmeksizin epitelde sınırlı kalırsa buna yüzeyel ülser (erozyon) adı verilir. Kavern, sıklıkla akciğer tüberkülozunda görülen yuvarlakça boşluklardır. Burada akciğer dokusu erir ve yerinde bir boşluk kalır. Nekrozlu iltihapta delinme ve kanama olabilir. Mide ülserleri darlıklar yaparak besinlerin geçişini zorlaştırır.


NEKROZLA SEYREDEN ORTA KULAK İLTİHABI: Orta kulak iltihabının bu tipinde şiddetli iltihaba bağlı olarak orta kulakta, çekiç, örs ve üzengi kemikçiklerinin ve kulak zarında ağır yıkımlar, zedelenmeler gelişir. Bu durumda sıklıkla çocuklarda kızıl, kızamık, grip (influenza) hastalıklarının seyri sırasında bu hastalıkların ağır komplikasyonları olarak rastlanır. Orta kulakta, dokuların “nekroz” denilen ölümüyle ortaya çıkan bakteri “Beta-hemolitik streptokok” tur. Hastalığın belirti ve bulguları diğer orta kulak iltihaplarındakininaynısıdır. Ancak bu tipte belirtiler daha hızlı gelişir ve daha ağırdır: Tedavide uygun antibiyotiklerden yararlanılmaktadır. Orta kulakta gelişen yıkım ve zedelenmeler sonucu etkilenen kulakta ağır işitme kayıpları gelişir. Bazı cerrahi girişimlerle işitme yeniden sağlanabilir.