Cinsel Yöneliş Bozuklukları, Cinsel Obje Bozuklukları

CİNSEL YÖNELİŞ BOZUKLUKLARI CİNSEL OBJE BOZUKLUKLARI: Burada gerek kadın gerekse erkek, cinsel isteklerini karşı cinsten, yaşayan, yakm akraba olmayan bir insana çevirmemiştir. Bu gruptaki bozuklukları şöyle sıralayabiliriz:


Homoseksüellik: Cinsel ilişkilerde karşı cinsten değil, kendi emsinden insanları seçen kimselerdir. Kadın homoseksüeller için “Lesbien” terimi de kullanılır. Bazı homoseksüeller dış görünüş ve davranış olarak tamamen gerçek cinsiyetlerine uygundurlar. Bazıları ise giyim ve davranışlarıyla karşı cinsi taklit ederler. Kimi homoseksüeller karşı cinsle de normal cinsel ilişkide bulunurlar. Homoseksüel ilişkilerde daha saldırgan olan kişinin, genellikle aktif rolü üstlendiği görülür. Homoseksüel kişi normal koşullarda cinsel doyum için kendi cinsinden olanı seçer. Hapishane, kışla, yatılı okullarda görülen bazı homoseksüel ilişkileri, klasik homoseksüellikten ayrı olarak’


değerlendirilmesi Önerilirse de, bu davranışların gizli kalmış bir homoseksüelliğin koşullarının zorlamasıyla ortaya çıkması biçiminde de ele alınabilir.

Homoseksüelliğin tedavisi son derece güçtür, hastanın bu tedaviye gerçekten istemesi tedavinin başarı şansını artırır.


înfantoseksüellik: Çocukları cinsel obje olarak kullanmadır.


İnsest: Yakın akrabalar arasındaki cinsel ilişkilerdir. Bu ilişkilerin yakınlık derecesi baba ile kız, anne ile oğul arasında olabilir. Çok olmamakla birlikte, bu tür ilişkilere rastlanır. Otoseksüellik: Kişinin mastürbasyonla kendi kendisini doyuma ulaştırmasıdır. Cinsel objenin olmadığı, hatta cinsel obje olduğu halde cinsel ilişkinin yerini almaması durumunda normal kabul edilmekle birlikte aşın kendini tatmin etme olayına “narsisizm” denir. Bu,kişinin kendi vücuduna adeta aşık olduğu durumlarda görülür. Psikosek-süel gelişimin otoerotik devresinde, çocuklarda narsislik eğilimler belirgindir. Çocuk kendisini aynada seyretmekten çok hoşlanır, özellikle çıplak seyretmekten, elbiseleri değiştirilirken hareketleri aynadan izler. Çocuğun psikoseksüel gelişiminde bu narsistik devreye takılması, sözünü ettiğimiz otoseksüelliğin en önemli nedenidir. Bazı vakalarda ise çevreyle sağlıklı ilişkiler kurama-manın etken olduğu görülür.


Bestioseksüellik: Zoofilia olarak da bilinen bu, sapmada, cinsel obje olarak hayvanlar seçilir. Burada kişi, kendisini heteroseksüel cinsel ilişki için yetersiz bulmaktadır ve hayvanlarla cinsel ilişkide bulunmaktadır. Nekrofili: Cesetlerle cinsel ilişkide bulunmad