YÜZ SİNİRİ


YÜZ SİNİRİ (NERVUS FASİALİS- KAFA SİNİRİ): Nervus fasialis hem oynatıcı (motor), hem duyu hem de parasempatik sinir lifleri içeren bir sinirdir.


Nervus fasialisin oynatıcı lifleri ağız ve göz çeresindeki mimik kaslarının kasılmaları için gerekli olan uyarıları taşırlar. Boyun derisinin hemen altında yer alan “Platisma” kasının da motor siniri nervus fasialistir. Nervus fasialis dış kulak yolunun arka bölümünün, kulak sayvanının bir kısmının duyusunu sağlamaktadır. Dilin 2/3 ön bölümünün tat duyusu da nervus fasialis tarafından alınmaktadır.


Nervus fasialis taşıdığı parasempatik sinir lifleri aracılığıyla gözyaşı bezinde, submaksiller ve sublingual tükürük bezlerinde salgılama olayına neden olur.

Yüz siniri nasıl oluşmuştur?


Yüz siniri VII. kafa siniridir. Gerek merkezi çekirdekleri, gerek çevre bölgeleri açısmdan bağımsız iki kafa sinirinden oluşmuştur. Bu iki si­nir yüz sinirinin kendisi ve Wrisberg siniridir. Yüz siniri yüz kaslarının hareket siniridir; mukozaya ve gözyaşı bezine giden lifler bura­dan çıkar. Wrisberg siniri tat duyusunun iletimini sağlar; dilaltı ve üstçene altındaki salgıbezlerine giden lifler buradan çıkar.


Yüz sinirinin ne gibi işlevleri vardır?


Yüz sinirinin üç ayn işlevi vardır: 1) Hareket işlevi; yüz siniri yüze ifade veren kaslan harekete geçirir. 2) Duyusal işlev; dilin öndeki üç­te ikilik kesiminden alınan tat duyulan ile kulak zan bölgesinden ve dışkulak yolundan alınan duyulan iletir. 3) Vejetatif işlev; yüzsiniri aynı zamanda gözyaşı ve tükürük bezlerinin salgısını düzenler.