Hidrosel
HİDROSEL
Testiste tunika vajinalisin (sancı zar) boşluğunda ya da iki katmanı arasında fazla miktarda duru ve saydam bir sıvının toplanmasıyla belirlenen bir hastalıktır. Birincil olarak adlandmlan tipi kendi başına hastalığı oluşturur. İkincil hidrosel ise testisin ya da testis üstünün iltihaplı hastalıklara tutulmasıyla meydana gelir. Bunlar arasında verem, frengi, testis tümörleri ve iltihabi hastalıklara yol açan mikroplar sayılabilir.
Hidrosel Tipleri
Normal dölütsel gelişimle bağlantılı olarak değişik hidrosel tipleri ortaya çıkar. Komünikan (ilişkili) hidrosel tipi doğrudan karın zarıyla ya da kısmen er-bezi torbasıyla (skrotum) ilişkilidir. Basit ya da vajinal hidrosel tipte vajino-peritonal (karın zarıyla iç sancı zar arasındaki) kanal kapanır. Füniküler hidrosel tipinde ise vajino-peritonal kanalın yalnızca orta hattında bir açıklık kalır. Dolayısıyla seröz sıvı yalnızca bu bölgede toplanır. Nedeni tam olarak bilinemediğinden, bu hastalık birincil (nedeni bilinmeyen) adıyla anılır.
Belirtileri
Hidroselin gelişimi yavaş ve sinsidir. Hasta erbezi torbasında ağrısız, ama bir ağırlık duygusu veren, ilerleyici nitelikte bir büyüme saptar. Erbezi torbasmda-ki şişliğin bir tarafından cep feneri tutularak bakıldığında, içindeki sıvının saydam olması nedeniyle testis ve epididi-me ait karaltılar görülür. Bu tipik bir belirtidir. Ayrıca kütlenin elle yoklanmasında ağn olmaz. Erbezi torbasının derisi gergin, ama normaldir.
Tanısı kolay olan hastalığın gidişi yavaştır. İyi huyludur. Uzun sürdüğünde yürüme kusuru ve estetik görünüm bozukluğu ortaya çıkar. Aynca baskı nedeniyle testiste belli bir beslenme bozukluğu oluşabilir.
Tedavi
Eskiden hidrosel sıvısının enjektörle alınmasından sonra, boşluğa tentürdiyot gibi tahriş edici ya da sklerozan (sertleştirici) çözeltiler şırınga edilirdi. Ama bu girişimler sonuçsuz kalır, belli bir süre sonra sıvı yeniden toplanırdı.Günümüzde hidroselde uygulanan başlıca tedavi cerrahidir ve tunika vajinalisin (sancı zar) çıkanlmasına dayanır. Bu basit, komplikasyondan uzak ve güvenli bir yöntemdir. Cerrahi girişim. sancı zarm geniş biçimde çıkanlmasıy-la gerçekleştirilir. Bunun için sancı za-nn dış katmanı kesilerek çıkanlır; kesilen yerin iki kenan birleştirilir ya da sıvı Üreten kısım dışa gelmek üzere ters çevrilerek dikilir. Böylece zar ortadan kaldırılmış olur.
.