Havale

HAVALE

Havale değişik patolojik durumlardan kaynaklanabilir. Öncelikle bazı beyin yapılarını etkileyen olağandışı süreçler nedeniyle hareket merkezlerinin aşırı uyarılmasının belirtisidir. Bazı durumlarda ise uyarı odağı belirgin değildir. Uyarı büyük olasılıkla beynin sinir merkezlerinin kendiliğinden harekete geçmesinden kaynaklanır. Ama bu akım beynin başka bölgelerine de yayıldığından havalelerde sık sık bilinç kaybı ve duyarlılık eşiğinde değişiklikler de görülür.



Havalenin Anlamı

Havale hastamn yaşamında ender ortaya çıkan tekil bir nöbetse merkez sinir sistemini etkileyen bir hastalığın göstergesidir. Buna karşılık uzun bir zaman dilimi içinde birçok kez yinelenirse beyinde tümör gibi olağandışı bir sürecin ya da iyileşmesine karşın, beyinde nedbe bırakan bir patolojik durumun belirtisi olduğu düşünülür. Organizmanın ürettiği ya da dışarıdan aldığı bazı zehirli maddelerin etkisiyle de havale görülebilir. Bu durumun başlıca özelliği, zehirli maddelerin etkinliği durduğunda havalelerin ortadan kalkması ve beyinde bir iz kalmamasıdır.Bütün vücut kaslarını ya da bir grup kası etkileyen havale nöbetleri birden başlar. Ama çoğu zaman nöbet öncesinde birkaç saniye süreyle bazı belirtiler görülür. Nöbetin habercisi olan bu döneme aura adı verilir. Havale tek başına bir anlam taşımayan ve yalnızca beynin aşın uyarıldığını gösteren bir belirtidir. Ama titizlikle üzerinde durulmalıdır, çünkü bazen çok ağır hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkar. Havâleyeyol açan sürecin yapısı ve merkezi gibi Özellikleri doğal olarak nöbetin gelişimini de etkiler ve değişik biçimler almasına neden olur.Havale geçiren insanın üzücü durumu yardıma koşanların temlaşa kapılmasına ve özdenetimlerini yitirmesine yol açar. M. X Oysa havale her zaman ağır bir hastalığın belirtisi değildir ve ender durumlarda ani bir ölüme yol açar.Organik nedenlerden kaynaklanmayan havale nöbetleri özellikle alıngan ve duyarlı kişilikli çocuklarda görülür. Bu çocuklar nefeslerini tutar ve beyne giden oksijenin aşamalı olarak azalması sonucunda havale geçirirler.Havalenin organik kökenli olmayan bir başka biçimi de histeri krizleridir. Yardıma koşanların çoğu bu durumu gerçek bir nöbet sanır.

Havale nöbetleri hasta için genellikle yaşamsal tehlike yaratmaz. Ama nöbetler sırasında tehlikeli olabilecek düşme, yaralanma gibi kazalar doğabilir. Bu kazaların hafif atlatılması nöbetlerin ortaya çıktığı ortama ve ilkyardım hizmetlerinin düzeyine bağlıdır.

Tekil Havale Nöbetleri

Kalıcı bir lezyona bağlı olmadan, organizmanın ürettiği ya da dışarıdan aldığı bazı zehirli maddeler beyni etkileyerek havaleye yol açabilir. Bu tür nöbetler genellikle beyin ve beyin zan iltihaplan (ensefalit, menenjit) gibi sinir sistemi enfeksiyonlan ya da ateşli hastalıklar sırasında ortaya çıkar. Ayrıca ağır D vitamini yetersizliğine (raşitizm) ya da uya-nlabilirliğin aşın arttığı ruhsal durumlara bağlı olarak görülebilir. Bu tip havalelerle yaşamın ilk 2-3 yılında daha sık â karşılaşılır, çünkü beyni koruyan yapılar henüz yeterince olgunlaşmamıştır ve beyin zehirli maddelerin etkisine daha açıktır..