Muz

Muz




Muz Hakkında Genel Bilgiler


Muz, Muzgiller familyasından olup sıcak bölgeler de yetişmekte olan, uzun yıllar dayanan, çok uzun otsu bitkilerdendir. Ülkemizde Anamur ile Antalya çevrelerin de yetişmektedir. Muz oldukça besleyicidir ve lezzetlidir. Muz’ un içinde en çok Potasyum,B1, B2, C, D, E, P vitaminleri ile birlikte Fosfor, Bakır, Magnezyum ve Demir bulunur. Ayrıca Nişasta ve Şeker açısından da zengin bir meyvedir. Çoğu hastalığın da tedavisinde faydası bulunmaktadır. Muz’ u taze olarak yenildiği gibi, ikramların içerisinde, dondurmalarda, pudinglerde ve muzlu süt olarak ta tüketilir.


Muz’ un Yararları (Faydaları)

• Muz midenin dostu olan meyvelerden biridir. Midenin korunmasını ve güçlenmesini sağlamaktadır. Gastrit ve ülser rahatsızlığına da yararlıdır.

• Sindirim zorluğu çekenlerin tüketmesinin gerekli olduğu meyvedir Muz.

• Böbrek iltihapları içinde faydalıdır Muz.

• Kalp ile damarların sağlığı için koruyucudur Muz.

• Adet dönemi ağrılı olan hanımlar Muz yiyerek bu problemlerini ortadan kaldırabilirler.

• Vücudun ve beyinin yorgunluğu Muz sayesinde giderilir, iyi bir enerji kaynağı olur.

• Vücutta kemiklerin gelişimi içinde destekleyici bir besindir Muz.

• Kaslardaki spazm ile krampları çözer Muz.

• Öksürüğe ve de Göğüs ağrıları için faydalı bir besindir Muz.


Muz’ un Zararları

Muz çok tüketildiği zaman kimi bünyelerde kabızlık, kimisinde ise ishale sebep olabilir. Şeker oranı yüksek olan Muzun şeker hastaları tarafından kontrollü yenmesi gerekir.