Acı Yavşan
Acı Yavşan Otu
Acı Yavşan Otu Hakkında Genel Bilgiler
Acı yavşan otunun bilinen diğer isimleri; acı pelin, ak pelin, acı yavşandır. Ana vatanı Avrupa’dır. Acı yavşan otu ülkemizde Kuzey Anadolu’ da, Güney Anadolu’ da ve iç Anadolu’ da kendiliğinden yetişir. Çok yıllık olan otsu bitkilerdendir. Boyları 120 cm olabilir, incecik tüyle kaplanan gövdeleri kabarık olup, çizgilidir ve de gri-yeşil renktedir. Kendilerine özgü kokuları ve çok acı tatları bulunur. Acı Yavşan otu, çiçeklerinin solmasıyla yazın sonuna veya sonbahar mevsiminin başına doğru toplanıp gölge yerler ile havalı alanlarda kurutulmaktadır.
Acı Yavşan Otu Yararları (Faydaları)
- İştahı açmaktadır Acı Yavşan otu.
- Acı Yavşan otu sindireme de kolaylık sağlar.
- Midenin ve karaciğerin güçlenmesini sağlamaktadır Acı Yavşan otu.
- Acı Yavşan otu vücudun direncini arttırır.
- Ağız kokularını da gideren Acı Yavşan otu, ağız kokusunun oluşumunu da engeller.
- Acı Yavşan otu sara rahatsızlığı ile baş dönmesinin de tedavisi için faydalı bir bitkidir.
- Acı Yavşan otu Basurun tedavisi içinde faydalı olur.
- İltihaplara da engel olur Acı Yavşan otu.
- Bağırsakta oluşan kurtları düşürmektedir Acı Yavşan otu.
- İdrar söktürücü olan Acı Yavşan otu vücutta su toplanmasını önler, ödemi atar.
- Acı yavşan otu Safranın arttırmasını sağlar.
- Karaciğer, mide ve on iki parmak bağırsağının salgısını arttırmasında yararlıdır Acı Yavşan otu.
Acı Yavşan Otu Zararları
Acı Yavşan otunu hamile kadınlar kesinlikle kullanmamalı.
Tüketiminde aşırıya kaçılmadığı sürece vücuda zarar veren bir yönü görülmemektedir.