Sarımsak

Sarımsak ve yağı

Sarımsak Hakkında Genel Bilgiler


Sarımsak’ ın bitkiler aleminde ki adı “Allivum Sativum”. Sarımsak Pembe çiçekler açan otsu kültür bitkilerindendir. Çok ender olarak tohum yapar. Tohumu olmamasından dolayı dişleri ile üretilmektedir. Yurdumuzda iki çeşidi yetiştirilir, “Beyaz sarımsak” ile “ Siyah sarımsak”. Ana vatanı Asya’ nın steplerinin olduğu sanılır. Sarımsak’ ın dişlerinin hepsi birlikte olup, tek kabuk ile sarılı haldedir. Sarımsak özellikle çiğ iken çok güçlü, keskin bir koku ile acı, yakan bir lezzete sahiptir. Fakat pişirildiği zaman bu durum yok olur. Eski Mısır ile Roma’ da tedavi eden özelliği fark edilmiştir. Sarımsak oldukça yararlı, besin değerleri çok yüksekte olan bitkilerdendir. Sarımsak doğal antibiyotik olarak ta bilinir. Sarımsak’ ın  kokusunun kötü olmasını sağlayan içindeki kükürt.


Sarımsak’ ın Yararları (Faydaları)


  • Sarımsağın en büyük  yararı vücudun savunma mekanizmasını güçlendirmesidir.

  • Tansiyonu yüksek olan kişiler bolca tüketmelidir çünkü sarımsak tansiyonu düşürücüdür.

  • Aynı zamanda sarımsak kolesterol problemine de iyi gelmektedir. İyi kolesterolü yükseltip, kötü kolesterolü ve trigliseriti düşürmektedir.

  • Damar sertliği sorununa karşın Sarımsak iyi bir koruyucu unsurdur.

  • Kan şekerini de dengeleyicidir Sarımsak.




  • Sarımsak sigaranın vücuda verdiği zararlı etkilerin giderilmesi içinde önemli bir bitkidir.

  • Sarımsak Saçkıran problemine de iyi gelir.

  • Safranın salgılarını arttırır Sarımsak.

  • Mantar rahatsızlığını engelleyici ve iyileştiricidir Sarımsak.

  • Ve de iyi bir sakilleştirici olur Sarımsak.


Sarımsak’ ın Zararları


Sarımsak çok tüketilirse alerji yapabilir. Çok tüketim bağırsaklarda gaza sebep olur, karaciğeri ve böbrek’leri de olumsuz yönde etkiler. Bu nedenledir ki tüketimi sırasında aşırıya kaçılmamalıdır. Sarımsağın tansiyonu düşürmesinden dolayı, tansiyonu sürekli düşük olan insanların çok fazla tüketmemesi iyi olur.