Soğan
Soğan
Soğan hakkında genel bilgiler
Soğan içeriğindeki A, B ve özellikle C vitamini, bol fosfor, iyot, silis, kükürt gibi son derece faydalı vitamin ve maddeler sayesinde tam bir antibiyotiktir. Ağız kokusu sebebiyle soğan çok ast tüketilen bir besindir. Hâlbuki son yedekten sonra, ağzınıza atacağınız bir parça kuru ekmek iş veya 3 yaprak maydanoz soğanın kötü kokusunu alacaktır. Soğanı muhafaza ederken, bu asla patateslerle ayni yere koymamanız gerekir. Çünkü soğan, patateslerden yayılan nem ile yumuşar ve ömür kısalır.
Soğanın faydaları
- Prostat hastalığına karşı faydalıdır
- Romatizma ağrılarını giderici özelliğe sahiptir
- Sık sık idrara çıkartarak vücutta bunları ödemeye atılmasını sağlar
- Kan şekerini düşürür
- Bütün kanser türlerine karşı vücudu korur
- Kanı temizleyen soğan aynı zamanda karaciğer ve bağırsakları da temizler
- Aşırı zayıflamaya neden olan bağırsak kurtlarının dökülmesini sağlar
- Özellikle kış mevsiminde ile sık sık soğuk algınlığı öksürük bronşit ve gastrit gibi hastalıklar boğuşan kişiler soğan tüketimini artırırsa bu hastalıklardan kurtulmuş olduklarını görecektirler.
- Şayet çok fazla yağlı yemekler yiyorsanız, bu yemeklerin yanında tüketeceğiniz bir soğan, içten bu yağlı yemeklerin sevabı olduğu kolesterol yükselmesine engeller.
- Soğan yüksek tansiyonu düşürülmesine yardımcı olur
- Ki soğan kalbi güçlendiriniz damar tıkanıkları yok eder
- İştahı açar, sindirim sistemi kuvvetlendirir
- Bağırsakları çalıştırarak zaman zaman müshil etkisi gösterir
Soğanın zararları
Soğanın iştahı aşısı özelliği vardır bu sebeple, diyet yapan kişilerin soğandan bir süre uzak durması yerinde bir karar olur. Soğanın içinde bulunan ince zar mide ağrısına sebep olabilir. Bu yüzden soğanın ince zarı ayıklandı ben sonu yenilmesi daha doğru olur.