Ökse Otu

Ökse Otu


Ökse Otu Hakkında Genel Bilgiler


Ökse otu meyveleri zehirli olduğu için insanlar tarafından asla dahili şekilde kullanılmamalıdır. Çekem, Purç, Gökçe, Gevele, Güvelek ile Gövelek isimleriyle de yörelere göre bilinir. Bezelye kadar olan meyveler, parlaktır, beyaz renkli olup cam gibidir. Meyvelerinin içinde yapışkanlık ve kayganlık vardır. Yapışkan olan bu madde insanlar için zehirlidir ama meyveleri yiyen kuşlar için tehlikeli değildir. Ökse otunun yaprağı ile sapında zehiri yoktur, zehir meyvesinde olduğu için meyvesi yenilmemeli.


 


Ökse Otu Yararları (Faydaları)


·         Hormonlarında bozukluk olan kişilerin tedavisi iç.n faydalıdır Ökse otu.


·         Ökse otu Donan insanlar için meyvesinden yapılan merhemi ile derisinin üstünden kullanılarak tedavi edilir.


·         Kalp krizi tehlikesine karşılık olarak Ökse otu tavsiye edilen bitkilerin başın da gelir.


·         Aynı zamanda atardamardaki sertleşmeye de etki gösterir Ökse otu.


·         Ökse otu tansiyonu da dengelemeye yardımcıdır. Yüksek tansiyonu düşürmekte, düşük tansiyonu da yükseltmektedir.


·         Ökse otu kan dolaşımını düzenler, burun kanamasında soğukken burnunuza çekerseniz kanama kesilir.


·         Ökse otunun meyvelerini yakı sakızıyla ezip hazırlanan karışımı da romatizma ağrısı olan yerlerin tedavisi için kullanılır.


·         Ökse otunun ezerek kullanacağınız meyveleri çıban üstüne konarak, çıbanı açıp, içindeki irini çıkarır.




Ökse Otu Zararları


Ökse otunun meyvesi zehirli olduğu için asla insanlar dahili olarak almamalıdır. Yalnızca yaprağı ile taze olan sapı kullanılabilir.



Ökse Otu Kullanımı


Ökse otu çayının hazırlanışı; Ökse otu çayı Soğuk suyla hazırlanır. Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış yapraklar ile saplardan hazırlanan Ökse otu bir bardak soğuk suya koyarak bir gece boyunca bekletin. Sabah süzün. Çayı gün içinde yemeklerden önce ve yemeklerin aralarında yudumlayarak için.


Taze bitki özsuyu hazırlanışı; Körpe yapraklar ile ilk saplar ıslak,ıslak rondo dan geçirilip sıkılmasıyla hazırlanır.


Ökse otu merheminin hazırlanışı; Körpe ve beyaz renkteki meyvesi ezilerek, içerisine içyağı veya tereyağı ilave edilmesiyle hazırlanmaktadır.