Kekik

Kekik Hakkında Genel Bilgiler


Yurdumuzda kırmızı etten yapılan mangal ve kebaplar oldukça sevildiği için bunların vazgeçilmez baharatı da Kekik olarak bilinmektedir. Kendine has harika denebilecek kadar güzel olan kokusu ve lezzetiyle kırmızı et yemeklerinin vazgeçilmezi olmuştur. Bununla birlikte geçmiş zamanlardan bu zamana kadar bilinen şifası çok olan ve bunun içinde kullanılan bir şifalı bitkidir Kekik ve kekik yağı.


Kekiğin Faydaları (Yararları)



  • Kekik ve kekik yağı Akciğerlerimiz ve bronşlar için çok faydalıdır. Göğsümüzü yumuşatıp kolay nefes solunum yapmamızı sağlar. Bronşit rahatsızlığına iyi gelir. Öksürük problemi var ise bunu keser.

  • Mide ağrısını dindirir, mideyi üşüttüğümüzde yaşanan problemler ile bağırsaklarımızın çalışmasını düzenleyicidir Kekik ve kekik yağı.

  • Kekik ve kekik yağı sinirlerimizi yatıştırarak, vücudumuza sakinlik verme yönünden de oldukça faydalıdır.

  • Bayanların adet kanamasını düzenler, bu dönemde yaşanan ağrıların şiddetini düşürür Kekik ve kekik yağı.

  • Kekik ve kekik yağı Ağız içerisinde oluşan yaraların iyileşmesinde de önemli bir faktördür. Kekiğin suyu ile yapılan gargaralar bu yaraları tedavi eder.

  • Alkol bağımlılığı olan kişileri de Kekik ve kekik yağı tedavi amaçlı kullanılır.

  • Zayıf olan, çelimsiz ve güçsüz çocuklarda Kekik banyosuyla tedavi edilebilir.



Kekiğin Zararları

Gebe olan bayanların düşük tehlikesi yaratabileceğinden dolayı Kekik ve kekik yağı kullanması sakıncalı olabilir. Troid bezlerinin çalışmasını arttırması sebebiyle Kekik yağı Guatr hastası olan kişiler tarafından kullanmamalıdır. (Kekik çayı ise Guatr hastalarına bu şekilde etki göstermez kullanılabilir.)


Kekiğin Kullanımı


Kekik çayının hazırlanışı; 1 bardak suyun içerisine 2 çay kaşığı kekik konulup, suyun içerisinde ağzına kapak kapatarak kaynatılır. Daha sonra 10 dakika süresince demlenir ve demlendikten sonra süzülerek gün içerisinde 3 sefere kadar taze demlenmesi koşuluyla, karnınız açken veya öğün arasında soğumadan içebilirsiniz.


Kekik banyosunun hazırlanışı; Bir miktar Kurutulmuş olan Kekik, bir tülbent içine konur ve ağzı bağlanır. 3 litre kadar soğuk suyun içerisine koyup ısıtınız ama kaynatmayınız. Ağzını kapatıp 10-15 dakika süresince demleyiniz. Tülbent içindeki posayı güzelce sıkarak kekikle hazırladığınız suyunuzu banyo suyuna ekleyiniz. Yıkanacağınız suyun fazla sıcak olmamasına ve banyo sürenizin 20 dakikayı aşmamasına özen gösteriniz.


Kekik yağının kullanımı; kendi çocukluğumdan da bildiğim bu yöntem hala uygulanmaktadır. Karın ağrısı, gaz ya da mide üşütmesi gibi durumlarda üzerine 1 damla kekik yağını kesme şekerin üzerine damlatarak yiyin. Oldukça keskin ve acı tadı olmasına rağmen problemleri kısa sürede çözdüğünü göreceksiniz. İçinize ve boğazlara yoğun bir sıcaklık sağlar. Ayrıca ağrıyan bölgelere masaj yardımıyla sürülerek de verdiği ısı sayesinde ağrıyı geçirerek şifa olur.