Sebzeli Börek
ZORLUK DERECESİ: 4
HAZIRLAMA SÜRESİ: 3
MUTFAK: Türk Mutfağı
GEREKLİ MALZEMELER
4 adet yufka
100 gram margarin (sıvıyağ kullanmayınız)
2 adet havuç
200 gram kadar bezelye
300 gram kıyma
2 baş soğan
Dolmalık fıstık
1 yumurta
Bir çay kaşığı ucuyla tuz, karabiber
HAZIRLANIŞI
Harcı için margarinden 1 kaşık alınır, tencereye konulur. İnce ince doğranmış soğan, fıstıklar 1-2 dakika çevrilir. Kıyma eklenir. 1-2 dakika da bu şekilde çevrilir. Tuz ve karabiber ilave edilir. Diğer taraftan ayıklanıp, yıkanıp çok az haşlanmış havuçlar ufak küpler halinde (tavla zarı büyüklüğünde) kesilmiş olarak harca ilave edilir. Bezelye ilave edilir. 5-10 dakika kadar bezelye ve havuç yumuşayıncaya kadar pişirilir ve soğumaya bırakılır. Harç soğuduktan sonra bir fırın tepsisi yağlanır. Kalan yağ eritilir, içine 1 bardak soğuk su ilave edilir ve tek bir yufkanın her tarafına gelecek şekilde su ve yağ karışımı yayılır. Yufka bohça şeklinde 4 tarafından katlanır. Yufka kare şekline getirilir. Aşağı yukarı 30x30 santim ebadına getirilir ve bıçakla artı (+) şeklinde dörde bölünür ve bir yufkadan 15x15 'er santimlik 4 adet küçük kare şeklinde yufkalar elde edilir. Herbir yufkanın içine birer kaşık malzeme konulup bohça şeklinde kapatılır ve ters çevrilerek fırın tepsisine dizilir. Her yufka için bu işlem tekrarlanır ve üzerine yumurta sarısı sürülüp 170 derecede yaklaşık 45 dakika pişirilir.
AFIYET OLSUN!