Ekşili Patlıcan Dolması
ZORLUK DERECESİ: 4
HAZIRLAMA SÜRESİ: 2
MUTFAK: Türk Mutfağı
GEREKLİ MALZEMELER
3adet patlıcan
½ bardak pirinç
1çay bardağı zeytinyağı
2adet kuru soğan
1kaşık dolamlık fıstık
1kaşık kuş üzümü
1çay kaşığı yenibahar
1çay kaşığı kuru nane
3adet limon suyu
2adet kesme şeker
½ demet dereotu
tuz
HAZIRLANIŞI
Patlıcanları soymadan ikiye bölün, içlerini oyun ve tuzlu suya bırakın. Kuş üzümlerini sıcak suda bekledin, pirinci yıkayıp ıslatın. Bir tencere içinde yağın yarısını kızdırın; dolmalık fıstıkları hafif kavurun, ardından küp şeklinde doğradığınız soğanları katın. Soğanlarda pembeleşince süzdüğünüz pirinci ekleyip 15dk kadar kavurmaya devam edin. Ocağın altını kısıp kuş üzümünü, baharatları, şekeri ve kıyılmış dereotunu katın. Limonların suyunu da ilave ederek iyice karıştırın. Çok bekletmeden 1bardak kadar suyu üzerlerine dökün; kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Pişen harç ılındığı vakit patlıcanların içine doldurarak düz bir tencereye dizin ve üzerlerine 1bardak su döküp porselen bir tabakla kapatın. Orta ateşte 15dk pişirdikten sonra bunları fırına dayanıklı cam kaba dizin; kalan zeytinyağını üzerlerine gezdirin ve 170derecede 20dk daha pişirin. Soğuk olarak servise sunun.